Ingezonden persbericht


Juurlink (+) Geluk maakt structuurvisie Rijnenburg

Stedenbouwkundig bureau Juurlink (+) Geluk gaat voor de gemeente Utrecht de structuurvisie voor de ontwikkeling van Rijnenburg maken. Het Rotterdamse bureau is door een jury gekozen uit vijf bureaus die in de aanbestedingsprocedure zijn geselecteerd. Juurlink (+) Geluk gaat voor de gemeente Utrecht het meest duurzame en klimaatbestendige woonlandschap van Nederland ontwerpen. Eind 2009 moet de structuurvisie klaar zijn.

Elk bureau heeft een visie op de ontwikkeling van Rijnenburg gegeven. De visie die Juurlink (+) Geluk heeft gepresenteerd en de aandacht die daaruit sprak voor landschappelijke woonvormen gaven voor de jury de doorslag. Juurlink (+) Geluk is begin 1995 opgericht. Het bureau heeft vijftien medewerkers in dienst waaronder stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers, architecten. Juurlink (+) Geluk werkt bij de structuurvisie samen met de DG Groep, Raadhuis Advies en architecten van Mourik.

Rijnenburg
Rijnenburg is het landelijke gebied dat ten zuiden van de A12 ligt, grenzend aan het groene hart aan de ene kant en aan IJsselstein en Nieuwegein aan de andere kant. De gemeente Utrecht wil hier tussen de 5000 en 7000 woningen bouwen. Ook komt er een aanzienlijk groengebied en mogelijkheden voor bijzondere werkvormen. De structuurvisie voor Rijnenburg wordt gemaakt door het stedenbouwkundig bureau en de gemeente. De structuurvisie is een stedenbouwkundig ontwerp in hoofdlijnen. Hierin wordt bijvoorbeeld bepaald hoe de infrastructuur er uit gaat zien, hoe het gebied wordt onderverdeeld in hoge en lage dichtheden, wat de sfeer van het gebied gaat worden en hoe het landschap eruit gaat zien. Bij het totstandkomen van de structuurvisie betrekt de gemeente belanghebbenden zoals milieufederatie, grondeigenaren, omliggende gemeenten en bewoners.

Klimaatbestendig en toekomstvast
Parallel aan de structuurvisie werkt de gemeente met de Provincie en het Hoogheemraadschap om de ontwikkeling van Rijnenburg geschikt te maken voor de te verwachten klimaatsveranderingen. De uitkomsten van dit zogenoemde 'Klimaatatelier' worden meegenomen in de plannen voor Rijnenburg.