Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Britt Das terug naar Nederland na meer dan 10.000 kilometer te voet naar de Tibetaanse grens

Kathmandu, 5 november 2008 - Britt Das is in Kathmandu aangekomen na het volbrengen van haar pelgrimstocht van meer dan 10.000 kilometer voor vrede, vrijheid en respect en in support van Tibet en haar volk. Op acht augustus 2007 startte zij vanaf het Leidseplein in Amsterdam uitgezwaaid door tientallen belangstellende, vrienden en familie. Ze zal zes november vroeg in de ochtend op Schiphol arriveren.

Kodari, 2 november 2008 - Na zeventien landen in Europa en Centraal Azië te hebben doorkruist was het een emotionele aangelegenheid om uiteindelijk bij Tibet te zijn aangekomen. Ze werd hartelijk verwelkomd door de Tibetaanse bewoners aan Nepalese zijde.

De afgelopen vijftien maanden heeft Das vrijwel iedere dag 40 kilometers gelopen in soms barre omstandigheden. Een gebroken kaak, uitdrogingsverschijnselen en voedselvergiftiging, de steeds wisselende weersomstandigheden trotserend en het regelen van vele organisatorische zaken betreft verblijf en visa's namen veel tijd in beslag.

Britt keert op 6 november terug in Amsterdam vol goede moed en vol bijzondere verhalen. Hoogtepunt was zonder twijfel haar ontmoeting met 'His Holiness the Dalai Lama'; een emotionele en onvergetelijke ervaring. Daarbij komt ook dat zij als meerdere grootheden uit de geschiedenis paden heeft bewandeld waar ook Napoleon en Peter de Grote hun voetsporen hebben nagelaten.

Het dagelijkse contact met de lokale bevolking op haar route was vaak intens en open en gaf haar stof tot nadenken daar deze landen vaak anders worden belicht dan zij ervaarde. Door dagelijks vaak meer dan tien uur in de natuur door te brengen en het bezoeken van de vele heilige plekken op haar route waaronder Lumbini de geboorteplaats van Buddha, gaven haar tijd voor reflectie op deze bijzondere missie.

De strengere regels voor de Olympische Spelen zijn helaas nog steeds van kracht, hierdoor is het onmogelijk om op dit moment te voet Tibet binnen te komen. Dit heeft Das doen besluiten terug te keren naar Nederland. In 2009 hoopt zij het laatste gedeelte van haar reis af te ronden.

Aan de voet van de Himalaya was het een emotioneel moment voor deze negenendertig jarige, afkomstig van Terschelling. Na zo'n lange tijd onderweg te zijn geweest en continu het Zuid Oosten te hebben aangehouden keert zij voor dit moment de Himalaya de rug toe.

Bij een bezoek aan de boekwinkel 'Pelgrims House' op een van haar laatste dagen op haar trip viel haar oog op een boekenlegger met de treffende tekst;

'Whatever seems to be an end may really be a new beginning'.

word vervolgd.

Love from the Freedom Road,

Britt Das

Voor meer informatie zie de website; www.footprintsforfreedom.org of check haar blog op; www.volkskrantreizen.nl correspondent: Britt Das

'Footprints for Freedom' Embrace Tibet
P.O. Box 9020, 1006 AA Amsterdam, Netherlands
E mail info@footprintsforfreedom.org
www.footprintsforfreedom.org

Britt Das is mobiel te bereiken op 0646711260