Gemeente Delft

Gemeente wil meer controle op graafwerkzaamheden

Het college van Delft wil krachtiger gaan sturen op waar en wanneer telecom- en nutsaanbieders graafwerkzaamheden verrichten voor hun werk aan kabels en leidingen. Hiervoor vraagt het college de gemeenteraad een nieuwe verordening vast te stellen.

De gemeentelijke sector Stadsbeheer kan met de nieuwe verordening een betere regie uitoefenen op de werkzaamheden van zowel telecom- als nutsaanbieders. Duidelijk is welke verplichtingen deze netbeheerders hebben voor het aanleggen, onderhouden, exploiteren en verwijderen van kabels in de gemeentegrond. Zij moeten werkzaamheden tijdig aan de gemeente melden, het straatwerk herstellen volgens de gemeentelijke kwaliteitseisen en gemeentegrond terugbrengen in de vooraf aangetroffen staat.

Wethouder Anne Koning denkt met de verordening bouwoverlast te kunnen terugdringen: 'In Delft is veel werk in uitvoering. Dat is goed voor de stad, maar uitgangspunt daarbij moet zijn dat Delftenaren er zo min mogelijk hinder van ondervinden. De nieuwe verordening is hiervoor een goed instrument. We kunnen het slecht achterlaten van het straatwerk door telecom- en nutsaanbieders ermee terugdringen. Een belangrijke bepaling is ook dat werkzaamheden zoveel mogelijk moeten worden gecombineerd, tenzij dat echt niet kan.'

De nieuwe verordening maakt het ook mogelijk om voor een project aparte afspraken te maken over kabels en leidingen. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld de overlast van het project Spoorzone zo goed mogelijk binnen de perken te houden.

Over de uitvoeringsbepalingen zal de gemeente nog nader overleg voeren met de netbeheerders.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft