Ingezonden persbericht


Persbericht

Mogelijk verband tussen siliconenimplantaat en zeldzame vorm van kanker

Amsterdam, 5 november 2008.- Uit onderzoek blijkt dat een zeer zeldzame vorm van non-Hodgkin lymphoom in de borst (geen borstkanker) meer voorkomt bij vrouwen met siliconenimplantaten. Zo blijkt uit een publicatie van wetenschappers van onder andere het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam in het prestigieuze blad JAMA, Journal of the American Medical Association van 5 november.

Uit onderzoek is nooit gebleken dat er een relatie bestaat tussen borstkanker en siliconenimplantaten. De vorm van non-Hodgkin lymphoom in de borst waar in deze studie onderzoek naar is gedaan is een uiterst zeldzame vorm van kanker in de borst. Per 1 miljoen vrouwen met een siliconenimplantaat, zouden 1 tot 3 vrouwen per jaar te maken krijgen met deze vorm van kanker. In Nederland zijn ongeveer 300.000 vrouwen met een siliconenimplantaat. Omdat het risico zo uiterst gering is, is er voor vrouwen met een siliconenimplantaat geen reden tot ongerustheid.

In de periode tussen 1994 en 2006 is bij 11 van de 389 vrouwen met een lymphoom in de borst, deze zeldzame vorm van non-Hodgkin lyphoom vastgesteld. 5 van deze 11 vrouwen hadden een siliconenimplantaat.

Dit is de eerste studie waarin een verband wordt aangetoond tussen siliconenimplantaten en deze zeer zeldzame vorm van non-Hodgkin lymphoom in de borst. Voor definitieve conclusies zal deze studie moeten worden bevestigd in een volgend onderzoek.

----------

Noot aan de redactie


* De zeldzame vorm van non-Hodgkin lymphoom in de borst die bedoeld wordt, betreft anaplastic large-cell lymphoma (ALCL)


* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR&Voorlichting van het NKI-AVL, Danielle Cardozo, tel. 020-5122867 of 06-51009489.