RVD/KH: Prins van Oranje reikt Erasmusprijs 2008 uit aan Ian Buruma

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt vrijdag 7 november de Erasmusprijs uit aan de Brits/Nederlandse auteur en journalist Ian Buruma in de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'De Nieuwe Kosmopoliet'.

Ian Buruma is volgens het bestuur van Stichting Praemium Erasmianum 'De Nieuwe Kosmopoliet'. Zo studeerde hij Chinees in Leiden en Film in Tokio. Ian Buruma was redacteur van The Far Eastern Economic Review en van The Spectator. Sinds 2003 is hij Henry R. Luce Professor of Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College, New York. Ian Buruma is verbonden aan verschillende organisaties op het gebied van mensenrechten en wetenschappelijke colleges. Zijn essayistisch werk gaat over Europa en het Verre Oosten. Ian Buruma ontving in 2004 een eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2008 bezet Buruma de Cleveringa-leerstoel aan de Universiteit Leiden.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een ander gebied van cultuur, geesteswetenschappen of sociale wetenschappen centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van ¤ 150.000.

Noot voor redacties (