Protestantse Kerk in Nederland


Werkmiddag christenen en communicatie

vr 7 november 2008
De Nederlandse Zendinsraad en de Raad van Kerken Nederland organiseren een werkmiddag voor christenen die hun communicatie over een andere boeg willen gooien en uit een nieuw perspectief durven kijken.

Christenen raken meer en meer hun schoorvoetendheid kwijt. De werkmiddag geeft praktische invulling aan dit nieuwe zelfbewustzijn van christenen. Een nieuwe generatie van christenen laat zich leiden door onbevangenheid, bewuste keuzes en moderne communicatievormen.

Eerder al brachten de twee organisaties een publicatie uit onder de titel Over een andere boeg. Handreiking voor missionair kerk zijn in een tijd van kentering. Daarin beschrijven ze vijftien vindplaatsen van hoop, geloofsgemeenschappen die op een vernieuwde manier het gesprek aangaan met hun generatiegenoten en een seculiere samenleving. Ze gooien het over een andere boeg door uit een nieuw perspectief te leren kijken. Deze werkmiddag geeft praktische invulling aan dit levensbesef en wil handvaten bieden over de presentatie van de inhoud, nieuwe digitale communicatievormen en de beslissing om vanuit een eenduidig profiel als gemeente en parochie te werken.

Ds. Hans van Ark, de nieuwe missionaire werker van de Protestantse Kerk in Nederland, gaat in op de inhoud van het nieuwe levensbesef. Christenen in een seculiere samenleving hebben de onzekerheid over de teruggang in ledentallen van zich afgeschud. Ze kiezen er zelfbewust voor om aansluiting te zoeken bij de mensen die zich laten richten door Christus en het evangelie. Ze nemen hun verantwoordelijkheid en durven een eigen onafhankelijk geluid in de samenleving te laten horen. Ze realiseren zich dat de boodschap van Christus afwijkt van wat common sense is. En ze willen het weten.

Ds. Ruud de Boer, vrijgemaakt predikant in Leusden, laat zien hoe in zijn kerk de website en de beamer op een originele manier de boodschap ondersteunen en visualiseren. De techniek heeft niet alleen consequenties voor de manier waarop we communiceren; het beïnvloedt op een bepaalde manier ook de inhoud. Het maakt gevoeliger, verlevendigt en versnelt de communicatie.

Prior Klaas Fongers van de kloostergemeenschap Berne legt uit hoe zijn kloostergemeenschap in Brabant een eigen profiel heeft ingevuld. Vele zoekenden vinden er ruimte om op adem te komen. Men laat zien hoe liturgie, ontmoeting, gastvrijheid en uitgeverij elkaar kunnen versterken.

De cursus over het nieuwe christelijke levensbesef is bedoeld voor leden van locale raden van kerken, parochieraden, kerkenraden, evangelisatieverbanden, evangelische kringen en andere geïnteresseerden. De werkmiddag vindt plaats op vrijdag 7 november van 16.00 tot 20.00 uur in de Bergkerk te Amersfoort. Men moet zich van te voren opgeven en bij aankomst in de kerk tien euro betalen; de entreeprijs is inclusief lunch.

De werkmiddag wordt gehouden op vrijdag 7 november 2008 van 16.00 20.00 uur in de Immanuelkerk te Ermelo. Meer informatie en aanmelden: rvk@raadvankerken.nl.