Academisch ziekenhuis Maastricht

Presentatie leidraad mantelzorgers en hulpverlener Publicatiedatum: 30-10-2008 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 30-10-2008

Het aantal mensen dat zorgt voor een familielid, kennis of buur in Nederland groeit met enorme sprongen. Om deze ruim onbezoldigde hulpverleners een hart onder de riem te steken is er vrijdag 7 november a.s. van 10.00 tot 16.00 uur een MantelZorgKermis in de hal van het azM. Bovendien kunnen mantelzorgers zich vanaf nu gesteund weten door een zogeheten Mantelzorg-signaleringsinstrument, een leidraad ontwikkeld voor het tijdig opmerken van en het omgaan met gedragsproblemen bij dementie.

Waaier Het Alzheimer Centrum Limburg (ACL) heeft deze leidraad voor tijdig opmerken van en omgaan met gedragsproblemen bij dementie gemaakt in twee versies in de vorm van een compacte waaier. Eén ervan is voor mantelzorgers, de andere versie is voor professionele hulpverleners. In de waaier wordt ingegaan op vragen als: hoe herken je gedragsproblemen? Waar moet je op letten? Hoe kan je het beste omgaan met deze problemen? Behalve antwoorden op deze vragen geeft de waaier concrete tips en adviezen voor het dagelijks leven.

Eerste De leidraad wordt gepresenteerd tijdens de eerste MantelZorgKermis die 7 november in de serrehal van het azM plaatsvindt. Tijdens deze bonte verzameling activiteiten - vandaar het begrip `kermis' - staat de mantelzorger centraal. Tal van instellingen en organisaties presenteren zich onder het motto: `Wat doen wìj voor de mantelzorger?' Daarnaast geven kunstenaars op geheel eigen wijze invulling aan het begrip mantelzorg. Aan het einde van de middag-serie lezingen over mantelzorg vindt de introductie van het in Maastricht ontwikkelde Mantelzorg-signaleringsinstrument plaats door dr. Marjolein de Vugt (ACL), samen met dr. Pauline Aalten, de ontwerpers van de waaier.

Programma * Serrehal azM: Kermis en ludieke activiteiten voor elk wat wils * Greepzaal azM: Lezingen over Mantelzorg. In de 's ochtends staat daarin de rol van de mantelzorg centraal in de keten polikliniek- ziekenhuis-verpleging-transmurale zorg. Prof. dr. Rianne de Wit licht in dit kader het onderwerp `Verpleging en Mantelzorg' toe. * Flendrigzaal azM : Films en documentaires over mantelzorg

Aantallen Over welke aantallen mantelzorgers gaat het in Nederland? Hielpen in 2006 1,4 miljoen Nederlanders zieke of gehandicapte familieleden, vrienden of bekenden; de verwachting is dat het aantal verleners van informele zorg de komende tien jaar nog eens groeit met tien procent tot 1,6 miljoen.