HIVOS

»

Stop Kinderarbeid: meer aandacht voor het naar school krijgen van kindarbeiders
Gepost op 04/11/2008

Nederland doet onvoldoende om kindarbeiders uit hun werk te halen en naar school te laten gaan. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van de internationale campagne "Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats". Op vrijdag 7 november worden de uitkomsten van het onderzoek aan leden van de Tweede Kamer gepresenteerd. Tijdens de presentatie zal een delegatie kinderarbeidbestrijders hun ervaringen en bevindingen delen die ze tijdens de "Stop Kinderarbeid Afrika Tour 2008" hebben opgedaan. 15% van het totale Nederlandse ontwikkelingsbudget wordt besteed aan onderwijsprojecten. Het Nederlandse beleid is echter onvoldoende gericht op het naar school laten gaan van kindarbeiders, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau BBO in opdracht van de Stop Kinderarbeid campagne.
Op 7 november presenteert de campagne de uitkomsten van het onderzoek, getiteld "Het Nederlandse onderwijsbeleid in ontwikkelingslanden en de relatie met kinderarbeid", aan leden van de Tweede Kamer. Ook aanwezig zijn de leden van een driekoppige delegatie van kinderarbeidbestrijders uit Nepal, India en Marokko die op dit moment in het kader van de "Stop Kinderarbeid Afrika Tour 2008" een rondreis maken door vijf Afrikaanse landen: Marokko, Ethiopië, Zimbabwe, Oeganda en Kenia. De delegatieleden bezoeken projecten en ontmoeten lokale organisaties met als doel om van elkaar te leren en te komen tot een effectieve aanpak van kinderarbeid. De drie kinderarbeid-experts zijn enthousiast over de ideeën die naar voren komen en zijn geïnspireerd door de hoop die onder de mensen leeft. Hun boodschap is helder: het is mogelijk om kinderarbeid uit de wereld te helpen. Oók in Afrika, waar de situatie als gevolg van armoede en politieke onrust vaak uitzichtloos lijkt, is het mogelijk om niet alleen kinderarbeid uit te bannen maar vooral om alle kinderen naar school te krijgen.
Na de presentatie van het onderzoek zullen de delegatieleden de uitkomsten van het onderzoek staven met eigen ervaringen en bevindingen die zij tijdens de Stop Kinderarbeid Afrika Tour hebben opgedaan. Ook doen zij aanbevelingen voor een beter beleid. Daarbij zullen zij vooral pleiten voor meer aandacht en concrete methoden voor het begeleiden van kinderarbeiders naar schoolbanken. Alleen op die manier kan de doelstelling om alle kinderen naar school te sturen gehaald worden.

http://www.stopkinderarbeid.nl