Ingezonden persbericht


Persbericht

NORTH SEA FILM FESTIVAL VERTOONT VEELBELOVENDE FILMS

North Sea Film Festival

For underwater movies
www.northseafilmfestival.com
7-9 november 2008 Museon, Den Haag

De tweede editie van het North Sea Film Festival, for underwater movies, vindt over vier dagen (7-9 november) plaats in het Haagse Museon. Dit enige onderwater filmfestival van Nederland haalt met ruim veertig nationale en internationale onderwater films -en documentaires, het onbekende onderwaterleven een weekend lang naar de oppervlakte.

Prijzencircus
Het afgelopen weekend vielen er een twaalftal films in de prijzen op het World Festival of Underwater Pictures in Antibes, die óók in Den Haag zullen draaien dit weekend. Het Franse filmfestival, waarvan de officiële naam luidt, Festival Mondial de l'image Sous Marine, is het grootste en oudste onderwater filmfestival van de wereld. Daar won de Belgische Danny van Belle de Gouden Palm met zijn film: Lembeh, ongewoon mooi, over de biodiversiteit in het Noord Oosten van Sulawesi. De Nederlandse Geert Droppers kreeg de Bronzen Palm voor zijn film Gimme a Hug, over een onbekend fenomeen; haaien die puppy gedrag vertonen. De Olympische Onderwaterspelen van de Belgische Bruno Vanherck won de humorprijs. En North Sea Film Festival directeur Edward Snijders kreeg de speciale juryprijs, met zijn kleurrijke film Eau de Bretagne, gefilmd in de Atlantische oceaan. Deze winnaars kwamen uit een sterk veld van 150 internationale inzendingen. Welke films er op het North Sea Film Festival in de prijzen gaan vallen wordt tijdens de prijsuitreiking op zondagmiddag de 9de bekend gemaakt. Dan wordt tevens de Greenpeace Oceans Award uitgereikt. Een prijs voor de film die het beste bijdraagt aan bewustwording dat onze oceanen beschermd moeten worden. Aansluitend zullen de winnende films draaien.

Workshops
Buiten de twintig uur film, die in tien blokken van twee uur worden gedraaid, gevolgd door Q&A sessies met de filmmakers, zullen er verschillende (onderwater) filmprofessionals workshops geven. Hans Bosscher, producent van natuurdocumentaires, vertelt hoe beginnende filmmakers een goede documentaire kunnen maken. En filmmaker Marck Feller, tevens jurylid, vertelt alles over onderwater filmen op de Noordzee. Hoe doe je dat als je geen hand voor ogen ziet?

Milieu
Ook dit jaar zal het North Sea Film Festival aandacht schenken aan het milieu en het behoud van onze oceanen in het bijzonder. Door middel van een informatie marktplaats in de festival foyer zullen verschillende milieu organisaties zich het gehele weekend profileren. Van Stichting de Noordzee, tot Greenpeace, het Marine Turtle Programme, Sepia Project en de Protect the Sharks organisatie. Fishes zal de verantwoorde vishapjes verzorgen op de openingsavond.

Tickets
Reserveringen voor dag -en blokpassen kunnen nog tot en met donderdag gemaakt worden via het online ticketsysteem op de website. Maar er kunnen ook ter plekke kaartjes gekocht worden. Gelijktijdig aan het festival vindt er in het Museon de Ontdek de geheimen van de Diepzee tentoonstelling plaats, deze is vrij toegankelijk voor festivalbezoekers. Meer informatie en het festivalprogramma zijn te vinden op: www.northseafilmfestival.com.

Dit festival is o.a. tot stand gekomen met steun van de gemeente Den Haag, KPE, Museon en de Nederlandse Onderwatersport Bond.