Militairen die getraind zijn in kritisch denken nemen betere besluiten

05/11/2008 10:05

Open Universiteit Nederland

Mensen trainen in zeer ingewikkelde beslissingen nemen, bijvoorbeeld tijdens militaire operaties, wordt effectiever als zij ook een instructie krijgen in kritisch denken. Daardoor leren mensen hoe zij eerst alle informatie en feiten zorgvuldig kunnen beoordelen en analyseren, om vervolgens op grond daarvan een besluit te nemen. Aldus promovenda Anne Helsdingen, onderzoeker bij TNO Defensie en Veiligheid. Op vrijdag 7 november 2008 verdedigt zij aan de Open Universiteit Nederland in Heerlen haar proefschrift 'Training Complex Judgment: The Effects of Critical Thinking and Contextual Interference'.

Training heeft effect

Veel professionals moeten besluiten nemen die verstrekkende kunnen gevolgen hebben, terwijl de situatie of omgeving instabiel is, onvoorspelbaar en onbekend. Dat geldt bijvoorbeeld voor leiders van militaire operaties. Zij moeten besluiten welke systemen, wapens en personeel ze gaan inzetten. Daarvoor is een snelle beoordeling nodig van de situatie, de dreigingen en de vijand. Ervaren militairen doen dat door al hun observaties op te nemen in een allesomvattende verklaring voor de situatie, en pas daarna nemen ze een beslissing, stelt Anne Helsdingen. Zij voerde laboratoriumexperimenten uit, en verrichtte veldstudies onder officieren van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine. In haar onderzoek toont zij aan, dat je onervaren militairen de strategie van ervaren militairen stapsgewijs kunt bijbrengen door een training in kritisch denken. Bovendien bewijst Anne Helsdingen in haar onderzoek dat een instructie in kritisch denken leidt tot een beter begrip van datgene waarover men beslissingen moet nemen. Overigens zijn deze resultaten niet alleen toepasbaar in de training van militairen, maar in de training van alle mensen die ingewikkelde besluiten moeten nemen.

Over Anne Helsdingen

Drs. Anne Helsdingen is in 1996 afgestudeerd in Experimentele psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 1997 tot 2001 was zij onderzoeker en projectmanager bij TNO Defensie en Veiligheid in Soesterberg. Daar was zij onder meer verantwoordelijk voor de leiding en uitvoering van contractresearch. Gedurende twee jaar, van 2001 tot 2003, was Anne Helsdingen gedetacheerd als beleidsmedewerker wetenschappelijk onderzoek bij de Koninklijke Marine. Sinds 2003 werkt zij weer bij TNO Defensie en Veiligheid als onderzoeker en projectmanager.