Positie van vrouwen in Turkije - lezing en conferentie, 7 november

05/11/2008 17:44

Stichting Turkije Instituut

Het Turkije Instituut organiseert een conferentie en lezing over de positie van vrouwen in Turkije.

'Gender ongelijkheid blijft een punt van grote zorg in Turkije', schrijft de Europese Commissie in haar Voortgangsrapport van 5 november. Op vrijdag 7 november schenkt het Turkije Instituut uitvoerig aandacht aan de positie van vrouwen in Turkije in een expertenconferentie overdag in Den Haag en een publiekslezing 's avonds in Amsterdam. Aanleiding zijn de belangrijke ontwikkelingen op het gebied van vrouwenrechten enerzijds en het gebrek aan daadkracht in de implementatie daarvan anderzijds. Belangrijkste gastspreker is Yakin Ertürk, VN Rapporteur over Geweld tegen Vrouwen en hoogleraar sociologie aan de Middle East Technical University in Ankara. Zij opent 's ochtends de conferentie en spreekt 's avonds een lezing uit in Felix Meritis in Amsterdam.

Overdag organiseert het Instituut een expertenconferentie in Hogeschool InHolland in Den Haag. Na de inleiding door Yakin Ertürk bestaat de bijeenkomst uit drie sessies over de thema's gender en onderwijs, arbeidsparticipatie en politieke participatie van vrouwen in Turkije. Fatma Uluc van UNICEF Turkije spreekt over de gezamenlijk onderwijscampagne van de Turkse regering en UNICEF. Ipek Ilkkaracan, verbonden aan Istanbul Technical University en platform Women for Women's Human Rights, behandelt arbeidsparticipatie van vrouwen. Nicole Pope, journaliste en auteur van een gezaghebbend rapport over vrouwen in Turkije, is moderator.

De laatste sessie over politieke participatie vindt plaats in het Auditorium van Hogeschool InHolland. Onderdeel van de sessie is de Nederlandse première van de documentaire What a beautiful democracy! over vrouwelijke parlementskandidaten tijdens de campagne van juli 2007. De vertoning van de documentaire is vrij toegankelijk. Regisseuse Belmin Söylemez is aanwezig voor Q?. Daarna spreekt politicologe Simten Cosar over de vrouwen in de Turkse politiek.

Yakin Ertürk spreekt 's avonds een lezing uit over de positie en rol van vrouwen in Turkije. In 'Women's Activism in Turkey: Pushing the Boundaries' zal zij ingaan op de invloed van de spanning tussen islamisme en secularisme op de positie van Turkse vrouwen en aanhaken bij actuele politieke ontwikkelingen in Turkije.

De lezing vindt plaats in Felix Meritis (Keizersgracht 324) te Amsterdam en begint om 20.00u. De toegang is gratis. Emine Bozkurt, Europarlementariër en in die hoedanigheid rapporteur over de positie van vrouwen in Turkije, is gespreksleider. De voertaal is Engels.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.turkije-instituut.nl