Politie Drenthe

Politie Drenthe en Roelof van Echten College werken samen aan een veilige school

Hoogeveen, 06-11-2008 o Met een vaste telefoonlijn heeft het Roelof van Echten College voor haar leerlingen een laagdrempelige mogelijkheid gecreëerd om snel in contact te komen met de politie. Met de ingebruikname van dit vaste contactpunt verwachten de politie en het College een nog actievere rol te kunnen spelen in het realiseren en instandhouden van een veilige en plezierige school. De politie op haar beurt verwacht hiermee een stukje toegankelijker te worden voor de jeugd. Op 7 november wordt dit contactpunt in gebruik genomen.

Elke school voor voortgezet onderwijs is, naast een trefpunt voor jongeren, ook een plek waar de jeugd informatie uitwisselt, soms plannen smeedt en ook wel eens dingen uitvoert die niet door de beugel kunnen. Voor de politie is elke school belangrijk. Het is een plek waar vrij eenvoudig contact gelegd kan worden met jongeren. Daarnaast ligt op elke school een bron aan informatie over onveilige, bedreigende of criminele zaken.

Partners in veiligheid

Maar hoe bereik je als politie nu deze jongeren, hoe krijg je ze zover om contact op te nemen met de politie. En dan niet alleen om dingen te melden maar ook om deze groep gewoon op andere manieren van dienst te kunnen zijn. Politie Drenthe denkt daar met een vast contactpunt in de school iets op te hebben gevonden. En het Roelof van Echten College bleek al snel een partner die daar graag aan mee wilde werken. Het College verwacht met dit middel weer iets extras toe te voegen aan haar actieve beleid en aanpak in het creëren en instandhouden van een veilige en plezierige school.

Hoe werkt het

Het contactpunt is ingericht in de VMBO locatie aan de Griendtsveenweg 1 in Hoogeveen Vanaf een vaste plek in de school kunnen leerlingen via een telefoonlijn direct in contact komen met de politie. Ze kunnen in deze veilige omgeving bellen en hun vragen, meldingen en andere zaken kwijt die voor hen, de school en de politie van belang kunnen zijn. De politie verwerkt deze informatie of geeft direct antwoord op vragen. Mocht het eerste contact een vervolg nodig hebben dan worden daar met de beller of belster direct afspraken over gemaakt. Ook het resultaat van een melding wordt teruggekoppeld op de melder.

Verwachting

Uit een oriënterend onderzoek onder leerlingen van het College kwam naar voren dat zij denken dat dit contactpunt kan helpen om veiligheidsproblemen op- en rond de school aan te pakken. Leerlingen gaven te kennen zeker gebruik van deze mogelijkheid te zullen maken, vooral omdat dit rechtstreeks vanuit school kan. De politie en het Roelof van Echten College verwachten dan ook dat dit middel weer iets extras zal bijdragen aan een veilige en plezierige school. Mocht het middel succesvol blijken dan willen zowel de politie als het College dit ook op andere locaties in gebruik gaan nemen.

Op vrijdag 7 november om 14.00 uur geven Roland Baas, directeur sector VMBO en Harald Kodden, chef basiseenheid Midden-Drenthe/Hoogeveen Oost, het officiële startsein voor de ingebruikname van het contactpunt. Dit vindt plaats in de hal van de school aan de Griendtsveenweg 1 in Hoogeveen.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom bij de starthandeling.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u bellen met Dirk Neef, persvoorlichter van Politie Drenthe. Tel. 06-51557950