Gemeente Brummen


Kanaalbruggen afgesloten voor vrachtverkeer

(Oorspronkelijke publicatie datum: 06-11-2008)

B&W hebben besloten om met ingang van vrijdag 7 november 2008 drie kanaalbruggen te sluiten voor het vrachtverkeer. Het gaat om de Hallse brug, de Eerbeekse brug en de Coldenhovense brug. Uit zeer recente metingen blijkt dat de bruggen niet sterk genoeg zijn om de huidige aslastbeperking van 10 ton te garanderen. Voor het college reden om als voorzorgsmaatregel de drie bruggen per direct af te sluiten voor het vrachtverkeer. In de komende periode gaat het gemeentebestuur op zoek naar een definitieve oplossing voor dit probleem.

Gelijktijdig met het afsluiten van de drie bruggen voor het vrachtverkeer stelt de gemeente een (tijdelijke) omleidingsroute in. Deze route maakt gebruik van de Brummense brug. Zowel de afsluiting van de drie bruggen als de omleiding zijn vanaf 7 november duidelijk met borden aangegeven. Het politieteam Brummen-Eerbeek gaat de komende tijd extra aandacht besteden aan het handhaven van het vrachtverbod op de Hallse, Eerbeekse en Coldenhovense brug.

De gemeente Brummen is verantwoordelijk voor het beheer van de drie, niet meer beweegbare, verkeersbruggen over het Apeldoorns kanaal. De bruggen zijn in 1998 in eigendom overgedragen door Rijkswaterstaat aan de gemeente Brummen. Op verzoek van de gemeente heeft Adviesbureau DHV de actuele toestand van de bruggen in beeld gebracht. In het Beheerplan bruggen 2009-2013 zijn op basis van visuele inspecties aanbevelingen gedaan voor het toekomstig onderhoud aan de bruggen. Eén van de aanbevelingen uit het plan was het specifieker bepalen van de draagdruk van de bruggen. Dit door metingen aan de bruggen en het beproeven van de (beton-) druksterkte van boorkernen.

Per direct: tijdelijke maatregelen
De eerste uitkomsten van deze sterktebeoordeling zijn recent door het adviesbureau bekend gemaakt. Centrale conclusie is dat de draagkracht slechter is dan verwacht. Blijvend gebruik door vrachtverkeer van de bruggen kan op termijn voor onveilige situaties zorgen. De huidige aslastbeperking van 10 ton kan niet gegarandeerd worden. Reden voor de gemeente om te kiezen voor de tussenmaatregel om de bruggen af te sluiten voor het doorgaande vrachtverkeer en een omleidingsroute in te stellen. De omleidingsroute loopt via de Brummense brug, Eerbeekseweg, L.R. Beijnenlaan, Hazenberg, Spoorstraat, Zutphensestraat, Voorsterweg en Vosstraat. De omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

Voor het vrachtverkeer wordt de Hallse, Eerbeekse en Coldenhovense brug verboden toegang. Dit geldt niet voor het overige verkeer, waaronder personenwagens, fietsers en bromfietsers.

Hoe verder?
In de komende weken buigt het gemeentebestuur zich over de ontstane situatie rondom de bruggen en consequenties hiervoor voor het vrachtverkeer. Voor 2009 staat het opstellen van een verkeersstructuurplan voor de gehele gemeente gepland. Uit dit onderzoek wordt duidelijk welke verkeersfuncties de bruggen in de toekomst krijgen. Het is de verwachting dat dit onderzoek de basis vormt voor een structurele oplossing. Tot die tijd is het echter zaak om tijdelijke maatregelen te treffen om de functie en veiligheid van de drie bruggen te garanderen. Bij de zoektocht naar goede oplossingen betrekt de gemeente diverse partijen, waar onder ook bedrijven in de directe omgeving van de bruggen zoals Brouwer Bouwmaterialen en Drent Goebel BV.