FNV

6-11-2008

Congres over pesten op werk

Op initiatief van het Mobbing Expert Platform heeft op 7 november de zogenoemde 'Ban Bullying at Work Day' in Zoetermeer plaats. Op die dag wordt een landelijk congres gehouden over pesten op het werk.De Ban Bullying at Work day wordt al langer in Canada, Engeland en Zweden georganiseerd en dit jaar voor het eerst dus ook in Nederland.

Mobbing Expert Platform In Nederland is voor de organisatie het Mobbing Expert Platform opgericht. Zij wil informatie uitwisselen tussen een tiental organisaties die mobbing bestrijden. De oprichters zijn Frank de Mink en Lia Donkers, die als wetenschapper, adviseur en hulpverlener betrokken zijn bij dit thema. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben er belang bij om pesten en intimidatie op het werk terug te dringen. De vraag is echter of ze er genoeg van weten en in staat zijn intimidatie terug te dringen.

Plicht tot het tegengaan van pesten op de werkvloer Volgens het MEP hebben zowel werknemers als werkgevers weinig inzicht in het herkennen van pesten op de werkvloer. Leidinggevenden kijken regelmatig de andere kant op bij pestgevallen. Werkgevers zijn volgens de organisatoren van het congres wettelijk verplicht ongewenst gedrag op het werk tegen te gaan. 'Scholing van werknemers over psychisch geweld speelt bij deze preventie een belangrijke rol', aldus het MEP.

Geen ander werk maar een betere baas Eén op de zes werknemers heeft last van psychisch geweld, maar herkent dat niet als zodanig. Ze praten weliswaar over stress, maar deze stress ontstaat door managers die hun personeel onder druk zetten of die niet ingrijpen als andere medewerkers pesten. Medewerkers die ander werk zoeken, zoeken een betere baas. Ze gaan meestal niet weg vanwege het werk, aldus het MEP.

Pesten op het werk kan volgens het MEP leiden tot hoge kosten, onder meer wegens ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en posttraumatische klachten onder werknemers.

Ook managers kunnen slachtoffer worden Er is toenemende aandacht voor psychische agressie of ander onbeschoft gedrag - ook wel intimidatie genoemd - of mobbing (door een groep) dan wel bullying (pesten door één persoon). In beide gevallen is de werkgever verantwoordelijk voor dit pestgedrag in een groep. Mannen en vrouwen pesten even veel; onderzoek laat daar geen verschil in zien. Daarbij mag niet vergeten worden dat ook managers het slachtoffer kunnen zijn van pestgedrag van medewerkers, die een zekere macht hebben.

Zwijgen uit schaamte Vaak zwijgen de slachtoffers uit schaamte en geven de pestkoppen het slachtoffer de schuld. En kijken leidinggevenden de andere kant op. Hoogste tijd om er iets aan te doen, aldus Lia en Frank van het Mobbing Expert Platform. Want de gevolgen van pestgedrag zijn niet kinderachtig: ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, posttraumatische symptomen die jaren kunnen duren of nooit meer overgaan en soms zelfmoord tot gevolg hebben. De kosten zijn enorm en blijven verborgen. Die worden afgewenteld op de gemeenschap en het slachtoffer.

Meer informatie over het congres op 7 november 2008 in Zoetermeer

Mobbing Experts Platform

Internationale website Ban bullying at work

Jennen op de werkvloer (De Pers 3 november 2008)

Anti-pesten trainer Lida van den Broek van bureau Kantharos

FNV-pagina over pesten

FNV-folder over pesten