Bredeschool.nl

Meer samenwerking tussen mbo's en sportclubs

vrijdag 07 november 2008

De MBO-raad en sportkoepel NOC*NSF ondertekenden zondag een intentieverklaring om sporten binnen mbo's te stimuleren. Een belangrijk onderwerp uit de verklaring is de samenwerking tussen sportclubs en scholen.

Het belang van sport en bewegen krijgt steeds meer aandacht binnen het onderwijs, ook binnen het mbo. Sporten kan bijdragen aan betere prestaties en de gezondheid van leerlingen én scholen waar sport veel aandacht krijgt, hebben minder last van schooluitval. De samenwerking tussen sportclubs en scholen is een belangrijk onderwerp uit de verklaring. Het gaat dan om het aanbieden van sportactiviteiten, maar ook om het delen van accommodaties. Wisselwerking is net zo belangrijk: leerlingen kunnen in het kader van een stage leerbanen meewerken binnen de sportscholen of -clubs om werkervaring op te doen.

Op dit moment is het nog aan de mbo-instelling of er gymlessen gegeven worden. Maar het gevolg van de intentieverklaring kan zijn dat mbo-studenten in de toekomst verplicht sportlessen krijgen. Met het ondertekenen van de intentieverklaring willen de MBO-raad en NOC*NSF, gezien het maatschappelijk belang van sporten, dit onderdeel stevig verankeren in het curriculum van het middelbare beroepsonderwijs, aldus een bericht op de website van de besturenraad.

In oktober kreeg de Alliantie School & Sport een vervolg in het beleidskader Sport, Bewegen en Onderwijs. Daarin staat dat het mbo de komende drie jaar 15 miljoen extra krijgt voor sport.