Gemeente Leeuwarderadeel


Raadsinstemming samenwerking gemeente en Nieuwe Borg BV

07-11-2008 09:43

De gemeenteraad van Leeuwarderadeel heeft in zijn openbare vergadering van donderdag 6 november 2008 besloten in te stemmen met een samenwerking tussen de gemeente Leeuwarderadeel en Nieuwe Borg Ontwikkeling BV te Roosteren om het uitbreidingsplan Stiens-Oost te ontwikkelen. Daarvoor is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Het college heeft vervolgens de opdracht gekregen met Nieuwe Borg de planvoorbereiding op ruimtelijk, technisch, financieel en juridisch gebied te starten met als doel de uiteindelijke realisatie van een kwalitatief hoogwaardige woningbouwlocatie met passende infrastructurele en recreatieve voorzieningen. Voorafgaand aan de formele start van de bestemmingsplanprocedure zal de gemeente met Nieuwe Borg een realiseringsovereenkomst sluiten.

Uitbreidingsplan Stiens-Oost.
Het uitbreidingsplan Stiens-Oost omvat een woongebied van in totaal 18 ha.voor maximaal 350 woningen, waarvan de helft gerealiseerd gaat worden in het segment huurwoningen en goedkope koopwoningen. Over de fasering van de woningbouw en over de periode van realisering worden op dit moment in de regio met de provincie gewerkt aan afspraken.

Realisering voorzieningen.
In de plannen wordt tevens voorzien in de overdracht van plm.7 ha. grond aan Talant ten behoeve van de uitbreiding van kinderboerderij "Doniastate". Bij de kinderboerderij zijn cliënten met een verstandelijke beperking werkzaam. Deze recreatieve voorziening trekt in de huidige opzet jaarlijks ruim 60.000 bezoekers.

Recreatie.
Aansluitend op en ten oosten van het woongebied én de uitbreiding van "Doniastate" wordt bij wijze van zachte overgang naar het buitengebied een recreatiegebied ontwikkeld. Hierbij wordt een belangrijk deel in de sfeer van recreatie met aanbieden van zorg ontwikkeld. Tenslotte wordt uit een oogpunt van verhoging van de woon- en recreatiekwaliteit de huidige Kletsefeart verlengd in noord-oostelijke richting om aan te sluiten op de Feinsumer Feart. Hierdoor wordt aangehaakt op de thans in ontwikkeling zijnde Noordelijke Elfstedenvaarroute.

---