Vesteda


Vesteda kiest voor de kust als nieuw boegbeeld Almere Maastricht 7 november 2008
Vesteda presenteert zijn visie op de ontwikkeling van de Kustzone Almere. De plannen creëren iets dat nog nergens bestaat.

Almere laat zich de komende jaren zien aan het water. En wel met de ontwikkeling van de Kustzone van Almere Poort. De gemeente Almere heeft, met oog op integrale gebiedsontwikkeling en kwaliteit op de lange termijn, Vesteda en twee andere beleggers uitgenodigd om een visie op de ontwikkeling van de Kustzone te ontwikkelen en presenteren. De plannen van Vesteda creëren iets dat nog nergens bestaat. Stedelijke gezelligheid gecombineerd met strand zoals we dat van onze kustplaatsen kennen. Als het aan Vesteda ligt wordt de kust het boegbeeld van Almere!

Onderscheidende deelgebieden
In onze plannen maken we vier duidelijke onderscheidende deelgebieden, elk met hun eigen karakter en kwaliteiten voor specifieke doelgroepen. De gebieden worden natuurlijk met elkaar verbonden door een dijk, strand water en groen. Een park loopt als een ruggengraat door de kust. De kust is in onze visie het boegbeeld voor Almere met een duidelijke herkenbare en krachtige skyline. We realiseren ruim 2.600 woningen in koop en huur, in verschillende typologieën en voor verschillende doelgroepen. Daarnaast is er ruimte voor 120.000 m2 kantoor, horeca, winkels en leisure. De Kustzone Almere Poort heeft de potentie uit te groeien tot de Strandstad van de Randstad, een gebied met betekenis voor de gehele metropoolregio Amsterdam. Niet alleen door haar ligging, zichtbaarheid en bereikbaarheid, maar ook door het ontwikkelen van een programma voor het hele gebied.

Variatie in wonen, werken en recreëren
In het noorden is plaats voor wonen; de meeste kijken uit over groen of water of liggen juist verscholen in het park. In het levendige centrum ligt de haven met een boulevard. Wonen kan beschut rondom de haven met z'n restaurantjes en terrasjes of in een toren aan het plein. Appartementen, studio's en lofts variëren in grootte en indeling. Ontspannen kan in zuid aan de baai en het brede strand; recreatie voert hier de boventoon. Achter de strandboulevard liggen drie campussen in het groen. Losse gebouwen bieden plaats om heerlijk te wonen en te werken. Hier ligt bovendien het binnenstrand; zomers zwemmen en 's winters schaatsen. En 's avonds komt de boulevard met z'n bars en restaurants tot leven. In de zuidelijkste punt komt het office park; hier komen de grotere kantoren. Vesteda heeft nauw samengewerkt professor en stedenbouwkundige Joan Busquets uit Barcelona.
Almere Poort neemt de kans een voorbeeldproject te zijn voor stadsontwikkeling in Nederland. Duurzaamheid, particulier opdrachtgeverschap en publiek-private samenwerking spelen hierin een belangrijke rol. In dit gebied gaan architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en beeldende kunst vanaf het begin hand in hand.

Kijken en reageren
Alle plannen voor de kustzone van Almere Poort zijn van 31 oktober 2008 tot en met 6 maart 2009 (gratis) te bekijken in Museum de Paviljoens (Odeonstraat 3 in Almere). Op deze manier krijgt iedereen - inwoners van Almere, architecten, stedenbouwers en anderen - de mogelijkheid om de voorlopige plannen voor de Kustzone te bekijken, en daarop te reageren.
Op dinsdag 24 februari 2009 neemt het College van B&W een besluit over de te selecteren belegger met de bijbehorende visie. Op woensdag 25 februari 2009 wordt hierover een persconferentie georganiseerd. Klik voor meer informatie over de visie van Vesteda op de brochure Almere Kust of kijk op www.depaviljoens.nl.

Auteur: Romain Groenen