Scheiding commerciële en sociale activiteiten corporaties blijft uit

07/11/2008 10:47

IVBN

Debat over stoomschip Rotterdam

Scheiding commerciële en sociale activiteiten corporaties blijft uit

IVBN dringt al jaren aan op een strikte en objectieve scheiding tussen commerciële en sociale activiteiten van woningcorporaties. De affaire rond het stoomschip toont des te meer aan dat die scheiding er moet komen. De Europese Transparantie richtlijn vereist dat die scheiding wordt aangebracht en de Nederlandse overheid blijft nog steeds ernstig in gebreke.

Het is voor IVBN onbegrijpelijk dat minister Vogelaar in deze kwestie durft te stellen dat "deelname van Woonbron past binnen de brede zorg voor het wonen door woningcorporaties". Dit is overigens een door IVBN bij de Europese Commissie aangevochten beleidsvoornemen, dat gelukkig nog niet in het BBSH is opgenomen. De stelling van de minister dat dit project past binnen het BBSH is onbegrijpelijk. Er is slechts een heel summiere link tussen het stoomschip en de kernactiviteiten van een corporatie. Het project stoomschip Rotterdam is voor tenminste 80% commercieel.

Minister Vogelaar geeft verder expliciet aan dat het aan woningcorporaties is toegestaan om in de (her-) ontwikkelingsfase van projecten voor 100% verantwoordelijk te zijn voor de voorfinanciering. De minister stelt alleen de eis dat in de exploitatiefase de deelname van een woningcorporatie "proportioneel zijn aan de kerntaken van een corporatie." Volgens IVBN is het juist deze zeer ruime beleidsvrijheid voor corporaties die is oorzaak van de huidige problemen bij Woonbron. De commerciële partij die aanvankelijk voor 50% zou deelnemen in de toen geraamde investeringskosten van 12 miljoen euro haakte in het begin al af. Inmiddels zijn de investeringskosten volstrekt uit de hand gelopen en opgelopen naar 200 miljoen euro

De bij de brief openbaar gemaakte stukken bevestigen het beeld dat er bitter weinig terecht is gekomen van een adequaat intern toezicht op een dergelijk groot project. Opnieuw blijkt dat ook het toezicht op verbindingen van corporaties volstrekt onvoldoende is. De financiële toezichthouder het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft herhaaldelijk gewezen op het ontbreken van onvoldoende toezicht op verbindingen.