Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa blikt terug op resultaten derde kwartaal

07-11-2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in het derde kwartaal grenzen aan samenwerking in de thuiszorg aangegeven door onder meer voor circa 8 miljoen euro aan boetes uit te delen aan vijf thuiszorginstellingen in Kennemerland en in t Gooi wegens kartelvorming.

Verder speelde ProRail een opvallende rol in uitspraken van de NMa ondermeer bij twee
boetebesluiten waarbij de beheerder van het Nederlandse spoorwegnet in totaal voor 876.000 euro werd beboet. Daarnaast gaf de NMa in een uitspraak over een geschil tussen NS Reizigers en ProRail verdere grenzen aan bij de verdeling van de capaciteit op het spoor. In de afgelopen maanden was er ook veel te doen over de tarieven voor het transport van energie. Een korte terugblik op een aantal resultaten in de afgelopen drie maanden.

Grenzen voor de thuiszorg
De vijf thuiszorginstellingen in Kennemerland en in t Gooi die boetes kregen wegens kartelvorming, verdeelden onderling elkaars werkgebied. Cliënten konden daardoor niet meer vrij kiezen voor hun zorg. De NMa heeft in de afgelopen jaren in voorlichting aan de sector steeds aangegeven dat samenwerking in ketens in de zorg van verschillende zorgverleners (zoals huisartsen en fysiotherapeuten) doorgaans geen enkel probleem zijn. Maar cliënten worden de dupe van een marktverdelingskartel omdat ze dan niet meer kunnen kiezen wie hun zorgverlener wordt.
Bij een melding van een fusie in de thuiszorg in het oosten van het land heeft de NMa eisen gesteld aan de overname van ThuishulpNederland B.V. door Asito Dienstengroep B.V (ADG). ThuishulpNederland is onderdeel van Stichting Evean Groep en is uitsluitend actief op het gebied van huishoudelijke verzorging. De NMa vindt dat ADG deze activiteiten van Evean pas mag overnemen nadat zij haar huishoudelijke activiteiten in de gemeente Zwolle volledig heeft afgestoten en voor minimaal 90 procent heeft overgedragen aan zorginstelling Stichting De Nieuwe Zorg Thuis. Door deze beslissing van de NMa wordt voorkomen dat de positie van ThuishulpNederland in Zwolle wordt versterkt. De gemeente Zwolle heeft aangegeven zich te kunnen vinden in de gekozen oplossing.

Capaciteit op het spoor
ProRail, de beheerder van het Nederlandse spoorwegnet, kreeg in het derde kwartaal twee boetes voor de manier waarop de capaciteit op het spoor werd verdeeld. Met de boetebesluiten heeft de NMa aangegeven dat ProRail alle capaciteitsaanvragen van spoorwegondernemingen zoveel mogelijk moet honoreren en daarom ook alle aanvragen op onderling gelijkwaardige wijze moet behandelen.
Verder moet ProRail binnen zes maanden nadat de infrastructuur overbelast is verklaard, een capaciteitsanalyse met mogelijke oplossingen van knelpunten voor de vervoerders op het spoor maken. De NMa vindt dat ProRail voor de plaatsen waar schaarste is geconstateerd tijdig moet werken aan structurele oplossingen om de capaciteit te vergroten. Vervoerders hebben namelijk geen andere keuze, zij kunnen alleen bij ProRail terecht.
Ook in een geschil tussen NS Reizigers (NS) en ProRail oordeelde de NMa dat ProRail zich moet houden aan de termijnen voor de verdeling van de capaciteit. Verder oordeelde de NMa in dit geschil dat ProRail bij de planning van zijn onderhoudswerkzaamheden rekening moet houden met de aanvragen voor capaciteit van vervoerders. Als de wensen van ProRail en een vervoerder botsen moeten ze gezamenlijk tot een maatwerkoplossing komen. Mochten ze er dan toch niet uitkomen dan is een geschillenregeling gewenst. De NMa heeft ProRail daarom opgedragen een geschillenregeling vast te stellen voor het oplossen van conflicten tussen beheer- en verkeeraanvragen. Deze uitspraken sluiten aan op eerdere uitspraken dit jaar van de NMa in geschillen tussen de spoorwegondernemingen Syntus, Arriva en Veolia enerzijds en ProRail anderzijds.

Bevorderen doelmatigheid en kwaliteit in energiesector Het College voor Beroep en Bedrijfsleven (CBb) heeft dit kwartaal twee uitspraken gedaan die van invloed zijn op de manier waarop de tarieven voor het transport van gas en elektriciteit tot stand komen. In juli deed het CBb een uitspraak in een beroepszaak van drie netbeheerders tegen het aangescherpte reguleringskader voor gas dat de NMa in april 2008 had vastgesteld. Het CBb oordeelde dat de netbeheerders de zogenoemde x-factor, waarmee de NMa de bedrijven prikkelt om doelmatiger te werken, konden dragen. Het CBb ondersteunt daarmee de keuzes die de NMa heeft gemaakt. De financiële problemen die de netbeheerders in de beroepszaak voorspelden, worden volgens het CBb niet veroorzaakt door de regulering. De oorzaken daarvan behoren volgens het CBb tot de risicosfeer van deze bedrijven of zijn het gevolg van externe ontwikkelingen.

Eind september oordeelde het CBb in een andere zaak van netbeheerders dat de NMa op grond van de Elektriciteits- en Gaswet de ruimte heeft om op verschillende manieren de kwaliteit van de netwerken te bevorderen. De netbeheerders wilden de compensatievergoedingen die zij moeten uitkeren bij een ernstige stroomonderbreking verrekenen met de zogenoemde q-factor. Deze q-factor is het gemiddeld aantal onderbrekingen dat consumenten ondervinden in het netwerk. Op basis van dit gemiddelde worden netbeheerders financieel beloond of gestraft.
Het CBb stelde de NMa in het gelijk omdat beide methoden verschillende belangen dienen. De compensatieregeling is erop gericht in individuele gevallen een vergoeding toe te kennen bij ernstige storing, terwijl de q-factor de kwaliteit van het netwerk beoogt te verbeteren door de beheerder zelf te straffen of te belonen.

Bedrijfsbezoeken en rapporten
De NMa heeft in het derde kwartaal bedrijfsbezoeken afgelegd bij ondernemingen in de cosmeticabranche en de luchtvaart wegens een vermoeden van een overtreding van de Mededingingswet. Daarnaast heeft de NMa rapporten opgemaakt tegen ondernemingen binnen de financiële sector en de schildersbranche wegens vermoedens van overtreding van de Mededingingswet. Deze ondernemingen krijgen nu de gelegenheid te reageren op deze rapporten, waarna de NMa vaststelt of er daadwerkeljik sprake is van een overtreding en, zo ja, of er een boete wordt opgelegd.

NMa blijft bouwsector scherp in de gaten houden De NMa blijft de bouwwereld scherp in de gaten houden. Dat blijkt niet alleen uit de rapporten die zijn opgemaakt in de schilderbranche. De NMa greep halverwege dit jaar ook in bij een aanbesteding door een Nederlandse gemeente. Naar aanleiding van een signaal over mogelijke kartelafspraken stuurde de NMa een waarschuwingsbrief aan de betrokken bouwondernemingen. Vervolgens heeft de gemeente de opdracht kunnen verlenen tegen een aanmerkelijk lager bedrag dan in de eerdere aanbestedingsronde mogelijk was.
De NMa deed dit jaar ook een opinieonderzoek. Ruim 500 respondenten die actief zijn in de bouwwereld werden bevraagd. De conclusie, die begin september werd gepubliceerd, is dat de aanpak van de bouwfraude heeft geleid tot een andere manier van werken in de bouwsector als geheel. Toch zijn er nog aanwijzingen dat prijsafspraken nog niet tot het verleden behoren.

Groen en oranje licht voor fusies
De NMa heeft in het derde kwartaal het besluit Verkort afhandelen concentratiezaken gewijzigd om nog doelmatiger te kunnen werken. Ze kan nu meer concentratiebesluiten zonder uitvoerige motivering afdoen. Concentratiebesluiten worden in ieder geval nog wel gemotiveerd als voor de concentratie een vergunning is vereist en de NMa diepgaand onderzoek naar de gevolgen van de concentratie wenselijk acht, een concentratiebesluit afwijkt van een advies over de concentratie door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) of het Commissariaat voor de Media,

bij de behandeling van de concentratie sprake is van relevante bezwaren van belanghebbenden.
In het derde kwartaal ontving de NMa 36 fusiemeldingen en keurde 40 deels eerder ingediende meldingen goed na een eerste onderzoek.

Na diepgaand onderzoek keurde de NMa de overname goed van Gouden Gids (onderdeel van Truvo Nederland) door De Telefoongids (onderdeel van European Directories). Uit het onderzoek bleek dat de huidige onderlinge concurrentie tussen beide gidsen beperkt is. Een aanzienlijk deel van de adverteerders gaf aan dat zij bij een prijsverhoging overweegt over te stappen naar andere (online) media of in zijn geheel stopt met adverteren in de gidsen. De NMa constateerde verder dat er een kleine groep adverteerders was die nadeel zou kunnen ondervinden van de overname. De groep die er door de overname op achteruit gaat, is evenwel kleiner dan de groep die erop vooruit zal gaan. Hierbij speelt een rol dat na de overname Gouden Gids en De Telefoongids uiterlijk in 2009 als één gids op de mat zal vallen bij consumenten. Ook hun websites zullen Gouden Gids en De Telefoongids samenvoegen tot een geïntegreerde online gids. Dit is inmiddels gebeurd.

De NMa heeft verder groen licht gegeven voor de overname van ThiemeMeulenhoff B.V., onderdeel van PCMUitgevers B.V., door NDC Houdstermaatschappij B.V. Deze fusie belemmert volgens de NMa de concurrentie niet op significante wijze. Beide uitgeverijen geven onder meer school- en studieboeken uit voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het (hoger) beroepsonderwijs.

De NMa stelt een nader onderzoek in naar de oprichting van de joint venture Evilim Industriewater B.V. (Evilim) door Evides Industriewater B.V. (Evides Industriewater) en N.V. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML). Volgens de NMa kan de oprichting van deze joint venture leiden tot een zo sterke marktpositie dat er te weinig keuze overblijft voor afnemers op de markt van de productie en levering van hoogwaardig industriewater. Als de ondernemingen de oprichting van deze joint venture willen doorzetten, moeten ze een vergunning aanvragen. De NMa beslist dan binnen 13 weken.

Marktstudies
De concurrentie in het binnenlands goederenvervoer over water krijgt verhoogde aandacht van de NMa naar aanleiding van een marktstudie, concrete tips en signalen uit de markt. De sector is in specifieke deelmarkten sterk geconcentreerd en er komen intensieve samenwerkingsverbanden voor tussen concurrenten. De NMa zal de komende tijd actief onderzoek gaan doen naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de sector van het goederenvervoer over water. De NMa voert een marktscan uit naar de markt voor autoschadeherstel. Deze analyse van de markt is opgezet naar aanleiding van vele klachten van autoschadeherstelbedrijven over het feit dat veel verzekeraars hun polishouders bij schades doorsturen naar geselecteerde autoschadeherstelbedrijven. De NMa onderzoekt door middel van deze marktscan in welke mate de schades in Nederland door verzekeraars worden gestuurd. Hiervoor worden 1200 autoschadeherstelbedrijven geënquêteerd. De toezichthouder wil ook meten wat het marktaandeel is van de twee, drie grote spelers, en of zij discrimineren. Afhankelijk van de resultaten van de enquête volgt verder onderzoek, aldus de toezichthouder.
De NMa heeft tevens haar vizier gericht op de prijsontwikkeling van het Nederlandse brood. Dit onderzoek komt voort uit de aandacht die de NMa heeft voor de Food- en Agrimarkt als geheel, zoals aangegeven tijdens de presentatie van haar Agenda voor 2008. Behalve brood gaat de NMa ook de prijsvorming van een aantal andere basisproducten voor de consument uit de landbouw nader onderzoeken. Verder heeft de NMa enquêtes uitgezet bij diverse ondernemingen vanwege signalen over het verschil in behandeling tussen internetwinkels en reguliere winkeliers door leveranciers. Dit gebeurt mede naar aanleiding van een oproep van de NMa begin dit jaar aan webwinkels die willen bevestigen dat fabrikanten hen dwingen een hoge verkoopprijs te rekenen voor de door hen aangeboden producten. De NMa wil met de sectorstudie een beter inzicht krijgen in de problemen waarop internetwinkeliers stuiten en of de NMa hier iets aan kan doen. Het betreft geen onderzoek naar een concrete overtreding zoals een kartel of misbruik van een economische machtspositie. De NMa is voornemens aan de hand van de ontvangen reacties een visiedocument te publiceren.

Kijk voor meer informatie over resultaten in het derde kwartaal op www.nmanet.nl.