Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt Oezbeekse mensenrechtenactiviste

07 nov 2008 | Minister Verhagen feliciteerde vandaag de Oezbeekse mensenrechtenactiviste Mutabar Tadjibaeva met haar uitverkiezing tot winnares van de Martin Ennals Award 2008. Deze mensenrechtenprijs wordt jaarlijks in Genève namens tien vooraanstaande mensenrechtenorganisaties uitgereikt aan een mensenrechtenverdediger. Minister Verhagen ontvangt Mutabar Tadjibaeva op het ministerie in Den Haag

`Het vergt uitzonderlijke moed om in Oezbekistan op te komen voor de mensenrechten. U durft die strijd aan, ondanks de hoge prijs die u daarvoor persoonlijk hebt betaald. Weet in elk geval dit: Nederland staat naast u.' Dit zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag tijdens een ontmoeting met mevrouw Tadjibaeva in Den Haag. Zij neemt de prijs op 20 november in ontvangst.

Mutabar Tadjibaeva kwam op voor de slachtoffers van het gewelddadig ingrijpen door Oezbeekse veiligheidstroepen bij een demonstratie in de stad Andizjan in mei 2005. Daarbij zijn naar schatting honderden mensen omgekomen. Tadjibaeva's mensenrechtenacties en kritiek op de overheid leverden haar een veroordeling tot acht jaar cel op. Nederland drong rechtstreeks bij de Oezbeekse autoriteiten en in EU-verband herhaaldelijk aan op haar vrijlating. Begin juni dit jaar kwam zij - voorwaardelijk - vrij.

Nederland blijft kritisch over de mensenrechtensituatie in Oezbekistan en heeft zich ingezet voor het in stand houden van het EU-sanctieregime dat is ingesteld nadat in 2005 een demonstratie in de stad Andizjan bloedig werd neergeslagen. Op dit moment is een wapenembargo tegen Oezbekistan van kracht.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl