D66

Vereenvoudig natuurwetgeving

7 november 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham heeft ingestemd met de wens van het kabinet om de natuurwetgeving te vereenvoudigen. Het kabinet wil de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en Faunawet en de Boswet samenvoegen tot één Natuurwet. Van der Ham benadrukt dat deze nieuwe wet in het teken moet staan van daadwerkelijke winst voor groen en dieren in Nederland. "Natuurwetten kunnen transparanter, consistenter en eenvoudiger", aldus de sociaal-liberaal.

EHS wettelijk beschermen

Van der Ham wil ook dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) opgenomen wordt in de nieuwe natuurwet, zodat ook deze bij wet beschermd zal zijn. De EHS is een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen belangrijke natuurgebieden in Nederland. "De Natuurbalans 2008 concludeert dat de biodiversiteit van de natuur stelselmatig achteruit gaat", aldus Van der Ham. "Laten we daarom ook de EHS wettelijke bescherming bieden." Daarbij kunnen ook maatschappelijke organisaties een grote rol spelen. "Om zo de diversiteit van de natuur te beschermen of zelfs te stimuleren."

Europese afstemming

Van der Ham pleit ook voor een meer internationale blik op de problematiek van de natuurwetgeving, bijvoorbeeld met betrekking tot de handel in bedreigde diersoorten. Er is geen Europese afstemming om steun te bieden aan landen die zelf grote moeite ondervinden met controleren aan de grens. Van der Ham: "Nederland moet hiervoor veel meer op de bres springen. Wij vragen minister Verburg (Landbouw, CDA) te onderzoeken op welke manier Europese landen en instanties een sterke vuist kunnen maken tegen deze handel."