Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2008/JM/YG_066
Buitenpost, 7 november 2008

Meerderheid raad sluit fusie op termijn niet uit
Achtkarspelen op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners

De gemeenteraad van Achtkarspelen wil onderzoeken met welke partners uit de regio de gemeente zijn ambities het beste kan verwezenlijken. Daarbij wil een meerderheid van de raad zich niet beperken tot één samenwerkingspartner. Een eventuele toekomstige fusie wordt niet uitgesloten, maar is volgens de meeste fracties op dit moment nog niet aan de orde.

Op 6 november besprak de gemeenteraad van Achtkarspelen de SWOT-analyse van bureau Berenschot. Volgens de adviseurs staat Achtkarspelen voor een behoorlijke opgave. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door vergrijzing en bevolkingskrimp. Daarnaast heeft Achtkarspelen hoge ambities op het gebied van werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Volgens Berenschot is samenwerking noodzakelijk en zijn de ambities niet met één partner te realiseren.

De PvdA wil de ogen niet sluiten voor een eventuele fusie. Volgens Gerda Postma moet Achtkarspelen niet te passief zijn, maar 'zelf het initiatief in handen houden'. De FNP-fractie gaat uit van de eigen kracht van Achtkarspelen. Marten van der Veen gelooft niet dat een grotere gemeente de huidige problemen beter aan kan. 'Jo moatte in jo sels leauwen bliuwe.' Het CDA vindt dat Achtkarspelen niet moet fuseren, omdat anderen dat ook doen. 'Achtkarspelen is een sterke gemeente, dus we moeten zoeken naar een aantrekkelijke partner', aldus Sietse Miedema. Als voorbeeld noemde hij de gemeente Tytsjerksteradiel. Max de Haan van Gemeentebelangen is blij dat het huidige college een ontwikkelingsgerichte koers kiest. 'Een fusie is wat ons betreft niet aan de orde. Er moet wel samenwerking met gemeenten in de regio plaatsvinden.' De ChristenUnie vindt dat de gemeente per deelgebied samenwerkingsverbanden moet aangaan. 'NOFA is zo slecht nog niet, maar kijk ook naar andere gemeenten zoals Tytsjerksteradiel, Smallingerland of Grootegast'. Wat de VVD betreft neemt Achtkarspelen afscheid van NOFA en gaat gelijk verder met Tytsjerksteradiel. 'De raad moet nu een duidelijke keuze maken', aldus Durk Pool.

Voorzitter Tjeerd van der Zwan concludeerde aan het eind van de vergadering dat er behoefte is aan een procesvoorstel voor een vervolgonderzoek. Op 20 november zal de raad hier een besluit over nemen.