Stadsdeel Zeeburg

Debat leerlingen IJburg College

7 november 2008
Op maandag 3 en dinsdag 4 november 2008 debatteerden leerlingen van het IJburg College in de raadzaal van het stadsdeelkantoor over politieke zaken. De debaters debatteerden scherp, gevat en reuze fanatiek. Deze twee slotdebatten vormden het einde van de lessen over het thema kiezen en verkiezen, dat vijf weken heeft geduurd.

Foto: jongerendebat in de raadszaal

Maar liefst 150 leerlingen van de eerste en tweede klassen van het IJburg College kwamen samen met ouders en leraren naar het stadsdeelkantoor. Zij debatteerden twee middagen onder leiding van stadsdeelwethouder Fatima Elatik op het scherpst van de snede over actuele politieke zaken. De leerlingen waren verdeeld in vier partijen: PvdA, CDA, VVD en GroenLinks.

De leerlingen luisterden goed naar elkaar, gingen op elkaars argumenten in en kwamen soms fel uit de hoek. Het publiek reageerde enthousiast met veel tussentijds applaus. Actuele onderwerpen waren:
* meer en gratis openbaar vervoer

* thuis werken

* meer politie op straat

* camera's op straat

* jongeren moeten meer buiten spelen

* de relatie tussen economie en milieu

Foto: Fatima Elatik tijdens het jongerendebat Fatima Elatik wees op spelregels waar de debaters zich aan moesten houden, en complimenteerden hen na afloop van harte: "Jullie brengen goede en gevatte argumenten naar voren en reageren scherp op elkaar, recht uit jullie hoofd en hart, daar kan onze raad soms nog wat van leren!"

Uitspraken waren onder meer:

* "Jullie hebben het steeds over de economie, maar zonder een goed milieu heb je geeneens een economie."

* "Niet alleen kinderen moeten naar een opvoedingskamp gestuurd worden, maar ook sommige ouders!"

* "We kunnen ook gewoon een metro aanleggen".
* "Politieagenten moeten achter hun bureau vandaan komen en op straat werken."

Foto: jongeren tijdens het debat De publieke tribune en vakjury, bestaande uit enkele stadsdeelwethouders en raadsleden, verdeelden punten over de verschillende partijen. Zij waren allemaal bloedfanatiek en wilden allen graag winnen. Publieksfavoriet de PvdA won, zowel de eerste als de tweede avond. Maar alle leerlingen hebben in de praktijk grondig kennis gemaakt met de politiek, wat een nuttige en belangrijke ervaring was.