HISWA


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 7 november 2008

Gerard Dijkstra wint HISWA Excellence Award 2008
Jachtarchitect sleept prestigieuze persoonsprijs in de wacht

Gerard Dijkstra van Dijkstra & Partners Naval Architects is de winnaar van de HISWA Excellence Award 2008. De jachtarchitect kreeg de prijs uit handen van minister van der Hoeven van Economische Zaken tijdens het Maritime Awards Gala op 6 november in het World Forum Convention Centre in Den Haag.

De jury roemt Dijkstra vooral om zijn creativiteit en ongekende passie voor het vak. "Gerard kent de zee als zijn broekzak. Als wedstrijdzeezeiler beheerst hij het zeilen tot in de finesse. Vanuit die expertise heeft hij zich het ontwerpen van zeiljachten eigen gemaakt. Zijn ontwerpen zijn uitermate vernieuwend en creatief, zowel voor kleine als grote schepen. Hij loopt voorop als het gaat om innovatie op het gebied van masten, zeilen, voortstuwing, zeilvoering en techniek aan boord. Daarmee altijd rekening houdend met het milieu. De creatieve grenzen van Gerard reiken wat dat betreft tot in het oneindige. Daarnaast toont hij een enorme gedrevenheid en interesse in zijn vak, alles op de voor hem kenmerkende bescheiden manier. Hij is met zijn doorzettingsvermogen en toegankelijkheid een voorbeeld voor anderen", aldus juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Gerard Dijkstra is vanuit zijn achtergrond als wedstrijdzeezeiler opgeklommen tot één van de beste jachtarchitecten ter wereld. Dijkstra is verantwoordelijk voor wereldwijd bekende en aansprekende jachtontwerpen. Tevens speelt hij een grote rol in de revival van de J-Klasse. Naast Gerard Dijkstra waren Henk de Vries van Koninklijke De Vries Scheepsbouw en Lex Keuning van TU Delft genomineerd.

De HISWA Excellence Award is voor de persoon die het meest innovatief is en baanbrekend werk binnen de watersportindustrie (heeft) verricht. HISWA Vereniging reikte de award voor de tweede keer uit tijdens het Maritime Awards Gala. Vorig jaar won Roel ter Heide, medeoprichter van Mastervolt, de HISWA Excellence Award. Meer informatie over het gala op www.maritime-awards.nl.

Noot aan de redactie,