VVD


7-11-2008

Kindersurprise niet verboden in EU

Het Europees Parlement heeft gestemd over nieuwe veiligheidseisen aan kinderspeelgoed. De bestaande regels dateren uit 1988 en sinds die tijd zijn veel nieuwe soorten speelgoed op de markt gekomen.

Daarnaast werden Europese consumenten vorig najaar opgeschrikt door het terugroepen van in China geproduceerd speelgoed van gerenommeerde merken als Mattel en Fischer Price waardoor het Parlement de Europese Commissie had verzocht met nieuwe voorstellen te komen. Een coalitie van liberalen en christendemocraten heeft een streep gezet door plannen van socialisten om de chocolade Kindersurprise te verbieden, een chocolade ei met speelgoedje. "Met een verbod verstoor je de droom van veel kinderen en de prettige herinnering van heel wat volwassenen'", vindt Toine Manders. ,,Hoe groot is nu eigenlijk de kans dat je dat speelgoedje doorslikt?'' Jaarlijks worden wereldwijd 1 miljard Kindersurprises verkocht.

Daarnaast wordt het gebruik van bepaalde giftige stoffen aan banden gelegd. En wordt de controle op speelgoed geproduceerd buiten Europa opgevoerd.