AA ARCHITECTEN sleept met de toren Het Strijkijzer prijzen in de wacht

07/11/2008 11:46

AA Architecten Den Haag

Een verrassende reactie op een stedelijk knelpunt, een baken van groot stedelijkheid en vooral een elegante landmark in Den Haag. Wonen en dineren met uitzicht op zee.

Dinsdag 28 oktober is in aanwezigheid van het gemeentebestuur, AAARCHITECTEN en woningcorporatie Vestia officieel de gouden Emporis Skyscraper Award 2007 uitgereikt voor de 'beste wolkenkrabber op het gebied van design en functionaliteit'. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Emporis, een internationaal platform op het gebied van gebouwen in meer dan 50.000 steden wereldwijd. Het Strijkijzer is de eerste Nederlandse winnaar van de prestigieuze prijs. De Award is een erkenning voor wolkenkrabbers die in het jaar van de prijsuitreiking zijn opgeleverd.

Op een verbazingwekkende kleine kavel van 30 bij 35 meter staat sinds 2007 de hoogste woontoren van Den Haag. De kleine driehoekige kavel is bepalend geweest voor de vorm van het gebouw. Het 132 meter hoge Strijkijzer telt driehonderd studio's voor jongeren en 41 luxe huurappartementen. In het gebouw bevinden zich verder ook een Grand Café op de beganegrond vloer, wasserette, sportruimte, werkruimtes en tentoonstellingsruimten. Op de bovenste verdieping bevindt zich een bijzonder restaurant en publieke omloop.

Het Strijkijzer in Den Haag, ontworpen door AAARCHITECTEN werd eerder al bekroond met meerdere (inter)nationale prijzen en heeft in de stad betekenis op meerdere niveaus. Door zijn bijzondere verschijningsvorm neemt de woontoren in het stadsbeeld van Den Haag onmiskenbaar een prominente plaats in. Overdag is de toren een baken van grootstedelijkheid, s'avonds levert de toren een verrassend beeld op dankzij de zorgvuldig uitgekiende verlichting. Dat de toren niet louter een visueel object in de stad is blijkt uit de publiek toegankelijke functies. Een unieke mogelijkheid om vanaf de 42e verdieping Den Haag "stad aan zee" te ervaren.

In het bijzonder levert het Strijkijzer, dankzij zijn slankheid, een belangrijke bijdrage aan het Rijswijkseplein. Dit plein, in vroegere tijden een markante plek, is dankzij vele verkeersstromen en het ontbreken van omsluitende en begrenzende bebouwing een van de meest ongedefinieerde ruimte in het centrum. De woontoren van AAARCHITECTEN maakt de grote stedelijke 'leegte" minder onaantrekkelijk en zet het plein weer op de kaart. De diverse functies en zijn bewoners leveren een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van de wijk. Met Vestia/Ceres is AAARCHITECTEN erin geslaagd de oorspronkelijke ambitie niveau tot en met de realisatie te behouden

''Uit modelstudies is gebleken dat de voorgestelde hoogte, de meest verrassende beelden oplevert, niet dominant, echter opvallend elegant.'' Aldus Paul Bontenbal, Architect bij AAARCHITECTEN





http://www.aaarchitecten.nl