Directeur Stichting Vluchteling midden in stromen vluchtelingen Goma

07/11/2008 12:00

Stichting Vluchteling giro 999

Burgers slaan in blinde paniek op de vlucht

Directeur Stichting Vluchteling zit midden in stromen vluchtelingen

"Vanochtend bij de distributie van voedsel en brandhout in Kibati klonken er ineens schoten en kwam de oorlog heel dichtbij. In blinde paniek renden de vluchtelingen alle kanten op en ook wij moesten hals over kop weg", meldt een hevig geschrokken Tineke Ceelen telefonisch."Op dit moment zitten we op de weg terug naar Goma, heel langzaam. De weg is vol met mensen die in de richting van Goma het geweld proberen te ontkomen. Overal zie ik huilende kinderen en wanhopige ouders die hun laatste bezittingen op hun hoofd of in een plastic zak met zich mee proberen te dragen. De paniek is compleet."

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, vertrok eergisteren naar het oorlogsgebied in Oost-Congo, om te inventariseren wat de eerste behoeften van de vluchtelingen zijn en op welke wijze hen het beste hulp geboden kan worden. Gisteren kwam ze aan in Kibati, ongeveer een half uur rijden vanaf de provinciehoofdstad Goma. In Kibati heeft gisteren voor de eerste keer sinds de onlusten twee weken geleden een distributie plaatsgevonden van noodhulpgoederen, gefinancierd door Stichting Vluchteling. Vandaag was Tineke Ceelen opnieuw in Kibati om verder te onderzoeken welke hulp nog meer dringend nodig is, toen er schoten klonken en iedereen in paniek wegrende.

Vele mensen die onderdak vonden in het kamp Kibati, zijn vanmorgen op de vlucht geslagen. Er verbleven in totaal zo'n 75.000 vluchtelingen, waaronder naar schatting 30.000 mensen die de afgelopen twee weken op de vlucht moesten slaan wegens het toegenomen geweld.

Stichting Vluchteling roept iedereen op de Congolese vluchtelingen te helpen en te geven op giro 999.





http://www.vluchteling.org