Politie Haaglanden

Extra persbericht 7 november

Haaglanden, 07-11-2008

Verdachten zinloos geweld in voorarrest
Politie en justitie houden vijf jongeren aan op verdenking openlijk geweld.

Westland Met de aanhouding van vijf verdachten (18 jaar) afkomstig uit s-Gravenzande verwacht de politie een ernstige mishandeling van een aantal jongeren te hebben opgelost. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor het mishandelen van drie jongens en een vrouw op zondag 19 oktober om 02.30 uur.

De eigenaresse (21 jaar) van een horecagelegenheid sprak in de nacht van zondag op maandag 19 oktober enkele jongeren aan, die kort daarvoor met een terrasstoel een ruit van de bistro aan de Langestraat ingooiden. Een collega horecaondernemer (31 jaar) sprak samen met de andere man eveneens het groepje jongeren aan. Op dat moment passeerde een andere groep jongeren waarbij tussen beide groepen jongeren over en weer een woordenwisseling ontstond. Een toevallige passerende 24-jarige vrouw trachtte daarbij tussen beide groepen jongeren te bemiddelen, in de hoop te voorkomen dat de woordenwisseling zou ontaarden in een ruzie.

Escalatie en veel geweld
Jongeren uit de eerste groep bedreigden de vrouw met de dood. Kort hierop werden drie jongeren uit de passerende groep aangevallen en gemolesteerd. Een van de drie slachtoffers, een 26-jarige Hagenaar werd daarbij ernstig mishandeld en raakte daarbij zwaargewond. Hij werd door de jongeren geschopt en geslagen en vluchtte een steeg in. In de steeg werd de jongen al liggende, diverse malen tegen zijn hoofd geschopt. Hij liep daarbij ernstige verwondingen op aan zijn hoofd. De jongen werd later in het ziekenhuis behandeld aan een gebroken neus, oogletsel en diverse aangezichtverwondingen. De groep verdachten wist, ondanks de snel ter plaatse gekomen politie, te ontkomen.

Recherche onderzoek
Nadat de jongeren bij de politie aangifte hadden gedaan startte de recherche van Bureau Westland een onderzoek. Al snel kwamen daarbij de vermoedelijke daders in beeld. De recherche hield deze maandag 3 en dinsdag 4 november aan.

In voorlopige hechtenis
De vijf verdachten zijn donderdag 6 november geleid voor de rechter-commissaris. Die bepaalde dat vier van de vijf jongeren nog 14 dagen in hechtenis blijven. De politie zet het onderzoek voort en betrekt daarbij ook andere mishandelingen in de regio Westland.