Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dialoog is nu al praatcafé geworden (07/11/08)

De afspraak om over de gemeenschapsdialoog niet te communiceren heeft duidelijk niet lang stand gehouden. Vandaag spreken de Franstaligen in La Libre Belgique (Le dialogue qui refusait de décoller de dialoog die maar niet van de grond geraakte) vrijuit en met veel minachting over de communautaire gesprekken. Daarbij zien ze er geen graten in om Vlaams minister-president Kris Peeters publiek in zijn hemd te zetten. N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt vast dat de dialoog al na één maand een praatcafé geworden is, vraagt zich af hoe lang de Vlaamse regeringspartijen deze minachting nog gaan blijven slikken en roept op tot een dringende evaluatie van de gesprekken.

Eind september besloot Kris Peeters dat hij van de Franstaligen voldoende garanties gekregen had voor een geloofwaardige dialoog die fundamentele stappen vooruit zou zetten in de staatshervorming. Vandaag wordt de vrees van de N-VA bevestigd dat die garanties in feite niet veel voorstelden. De Franstaligen blijven elk fundamenteel gesprek over de staatshervorming weigeren. Na eerst 15 maanden lang Yves Leterme geblokkeerd te hebben, dreigt nu Kris Peeters het slachtoffer te worden van het Franstalige non.

Bart De Wever: Aangezien de Franstaligen op geen enkel punt tegemoet gekomen waren aan de voorwaarden die wij met CD&V en met de voltallige Vlaamse regering gesteld hadden aan deze dialoog, hebben wij als N-VA consequent beslist om daar niet aan deel te nemen. We hadden al 15 maanden onderhandeld. Aan een praatcafé gingen we niet mee werken.

Bart De Wever vraagt zich af hoe lang de Vlaamse regeringspartijen het Franstalige non en de minachtende uitspraken van de Franstaligen gaan blijven slikken. Minister Anciaux stelde een maand geleden reeds voor om een evaluatie van de dialoog te houden eind november. Zulke evaluatie dringt zich inderdaad pertinent op.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be