Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering begraaft eigen begroting (07/11/08)

N-VA is verheugd dat de vliegtaks wordt ingetrokken. De nieuwe belasting was ronduit slecht voor de Vlaamse economie en totaal onvoorbereid ingevoerd. Een domme maatregel dus. Helemaal te gek voor woorden is de houding van Open VLD. Eerst keuren ze een belastingverhoging goed en nog geen week later bijt de stuurloze regeringspartij zich in de eigen staart. N-VA roept op tot een nieuwe begrotingsopmaak.

Nadat N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon de begroting van 2009 al zwaar had aangevallen, nam Vlaams parlementslid Gino De Craemer de voorbije week het voortouw in de strijd tegen de door de Open VLD goedgekeurde vliegtaks. De maatregel was totaal onvoorbereid en stond haaks op de ambitieuze Start-plannen van Vlaanderen voor de luchthaven van Zaventem.

Merkwaardig is de houding van regeringspartij Open VLD: eerst keuren ze deze vliegtaks goed, gisteren sloten ze zich aan bij de kritiek van de oppositie en trokken ze hun staart in. Nu begrijpen we beter wat de Open VLD onder belastingverlaging verstaat: keur een belastingverhoging goed in de regering en schiet ze daarna af door de partij. Van die boer geen eieren, zegt Gino De Craemer.

Intussen merkt Jan Jambon op dat de prognose van de Europese Commissie nog meer naar beneden moet worden bijgesteld. De Commissie ging uit van een tekort van 1,4% van het BBP. Dat begrotingsgat wordt nu nog groter door de 133 miljoen euro aan opbrengsten van de vliegtaks die ingeschreven was in de begroting.

Jan Jambon: Door de gigantische staatsschuld kan dit land geen begrotingstekort aanvaarden. Daarmee zadelen we de toekomstige generaties met enorme schulden op, dat is onverantwoordelijk. Daarom roepen wij de federale regering op om de begrotingsoefening helemaal opnieuw te doen en dit keer met doordachte en structurele maatregelen.

Auteur:
Jan Jambon, N-VA-fractieleider Kamer
Gino De Craemer, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be