Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over het toetsingskader ammoniak

07 november 2008 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

3 september 2008
08-LNV-102 DN. 2008/2919 7 november 2008 onderwerp bijlagen

Kamervragen over toetsingskader ammoniak
Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor LNV over de gevolgen van een beslissing van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant voor het toetsingskader ammoniak, bericht ik u als volgt.

Provincie Noord-Brabant heeft besloten de uitbreiding van 22 veehouderijen te bekrachtigen. Er waren bezwaren aangetekend tegen deze uitbereidingen, maar de provincie heeft geoordeeld dat de bewaarmakers niet ontvankelijk zijn, omdat zij geen direct belang in het betreffende gebied hebben.

De provincie Noord-Brabant is in dit geval het bevoegd gezag en beslist zelfstandig of vergunningen kunnen worden bekrachtigd.

In juni 2008 is het rapport `Stikstof/ammoniak in relatie tot Natura 2000' van de Taskforce `Trojan' verschenen. In dat rapport wordt de aanbeveling gedaan de rechtstoegang in bepaalde gevallen te beperken. De provincie Noord-Brabant handelt conform deze aanbeveling. Eind november/begin december zal ik u een reactie doen toekomen op het rapport van de heer Trojan, waarin nader ingegaan wordt op de aanbeveling van de Taskforce de rechtstoegang te beperken.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --