Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z05936 / 2080904620

Vragen van de leden Aasted-Madsen-van Stiphout en Jan Jacob van Dijk (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt- Vliegenthart, over het fusievoornemen van het voortgezet onderwijs in parkstad Limburg. (Ingezonden 5 november 2008)


1
Bent u bekend met het voornemen van het College van Bestuur van de stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVOPL) om het College Rolduc te Kerkrade te laten fuseren met het Eijkhagen College in Landgraaf? 1)


2
Kunt u bevestigen dat door deze voorgenomen fusie het voor havo-, vwo- en gymnasiumleerlingen in Kerkrade alleen nog maar mogelijk zal zijn tot en met het derde jaar hun opleiding te volgen in Kerkrade op de locatie Holz? Deelt u de mening dat hiermee indirect op korte termijn ook sluiting dreigt van de locatie in Kerkrade aangezien de meeste ouders hun kinderen gelijk vanaf het eerste jaar naar Landgraaf zullen zenden in plaats vanaf pas het derde jaar? Vindt u het acceptabel als er in Kerkrade geen enkele mogelijkheid meer zou zijn tot het volgen van havo, vwo of gymnasium?


3
Kunt u aangeven of u de voorgenomen fusie wenselijk vindt in relatie tot de menselijke maat en toegankelijkheid van onderwijs in de regio Parkstad, mede ook gezien de prognoses van de sterk dalende leerlingenaantallen?


4
Onderschrijft u de motivering van het College van Bestuur van SVOPL dat de voorgenomen fusie de enige mogelijkheid is om voortgezet onderwijs in enige vorm te behouden in de regio gezien de demografische ontwikkelingen? Zo neen, waarom niet? Bent u bereid te kijken naar andere oplossingen voor deze situatie? Wilt u bij uw antwoord ook meenemen de motie van het lid Jan Jacob van Dijk c.s. over bekostiging van scholen in relatie tot de buitengewone demografische ontwikkelingen in vooral de regio Zuid-Limburg? 2)


5
Bent u bereid bij uw beslissing over de aangekondigde fusie de nog door u op te stellen fusietoets in uw overweging mee te nemen?


6
Kunt u aangeven welke investeringen in onderwijshuisvesting voor het voortgezet onderwijs de afgelopen vijf jaren zijn gedaan in de regio Parkstad?


1) Dagblad De Limburger, 28 oktober 2008: "Fusie met Eijkhagen halveert Rolduc" en 3 november 2008: "Protestactie in Kerkrade"

2) Kamerstuk 31200 VIII, nr. 91

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Depla, Smeets en Besselink (allen PvdA), ingezonden 4 november 2008 (vraagnummer 2080904410)