Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 6 november 2008 VO/TGS/74337 5 november 2008 2008D13768

Onderwerp
Verzoek nadere informatie ten behoeve van AO
schoolkosten

De leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van uw Kamer hebben mij op 5 november jl. (kenmerk 2008D13768) verzocht om per ommegaande te reageren naar aanleiding van berichtgeving omtrent het inkoopcollectief VOS/ABB - Pro Mereor. Ik zal in deze brief ingaan op de drie vragen die mij gesteld zijn.


1
Wat is de staatssecretaris voornemens te gaan doen tegen de monopoliepositie van de Nederlandse boekleveranciers?

Zoals aangegeven in reactie op de schriftelijke vragen van de leden Jan de Vries en Ten Hoopen (beiden CDA) heeft de NMa in haar Schoolboekenscan 2006 gewezen op de beperkte marktwerking op de educatieve boekenmarkt (kenmerk 2008z01403/ 2070828570, beantwoord op 3 oktober jl.). De NMa schrijft in de Schoolboekenscan 2006 dat er sprake is van een geconcentreerde markt en een vorm van marktfalen doordat er een gebrek aan prijsprikkels heerst. Zij wijst onder andere op het feit dat bepalen en betalen niet in één hand zijn. De Schoolboekenscan van de NMa was mede aanleiding voor de gekozen vormgeving van de wet `gratis schoolboeken', waarmee betalen en betalen in één hand komen. Hierdoor zullen scholen scherper op prijs en bewuster op inhoud en gebruik kiezen. Bij de levering van lesmateriaal is het bevoegd gezag van een school, ook nu al, gehouden aan aanbestedingsregels. Een belangrijk kenmerk van Europese aanbesteden is dat de gunning van een opdracht aan een leverancier gebeurt op basis van objectieve criteria. Alle marktpartijen hebben zo in beginsel gelijke kansen bij het meedingen naar een contract. Minder dan voorheen is er sprake van een vanzelfsprekende marktpositie van de gevestigde partijen.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2


2
Hoe wil de staatssecretaris haar toezegging in de Eerste Kamer nakomen als het gaat om het voor haar rekening nemen van kosten veroorzaakt door juridische procedures?

In het debat over het wetsvoorstel op 27 mei in de Eerste Kamer heb ik toegezegd dat ik de in redelijkheid gemaakte kosten vergoed voor een advocaat en de eventuele proceskosten en schadevergoeding tot de betaling waarvan een school wordt veroordeeld door een rechter, als scholen zich hebben gehouden aan de aanbestedingsregelgeving en de adviezen van de Taskforce hebben opgevolgd. Dit heb ik vastgelegd in de regeling schadevergoeding, vergoeding advocaat- en proceskosten aanbestedingsprocedures schoolboeken. De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding zijn:

- vanaf de aanvang van de aanbesteding de Europese en nationale aanbestedingsregelgeving kennelijk in acht hebben genomen;

- in lijn met de daarop gebaseerde door de Taskforce verstrekte schriftelijke adviezen hebben gehandeld.

Ik heb nog geen aanvraag in het kader van de bovenstaande regeling ontvangen. Ik zal een aanvraag voor een vergoeding op basis van deze regeling beoordelen zodra deze binnen is.


3
Leidt dit zoveelste incident rondom de invoering van de gratis schoolboeken tot wijziging van beleid?

De schoolkosten voor ouders met schoolgaande kinderen zijn in de afgelopen jaren fors gestegen. Het kabinet heeft besloten de schoolboeken gratis te maken. De rekening gaat vanaf schooljaar 2009-2010 niet meer naar de ouders, maar naar de school. De bepaler gaat betalen, zo wordt de stijging van de schoolkosten beteugeld. Ik zie geen aanleiding om dat beleid te willen wijzigen. Bovendien, wijziging van dit beleid maakt scholen niet minder aanbestedingsplichtig.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart