Gemeente Zaanstad

07-11-2008
Zaanstad biedt veilige en goede kinderopvang

Inwoners van Zaanstad kunnen hun kinderen met een gerust hart naar de kinderopvang in de gemeente brengen. Zaanstad beschikt over veilige en kwalitatief goede kindercentra, zo blijkt uit het jaarverslag Wet Kinderopvang 2007.

Het jaarverslag geeft weer hoe het gesteld is met de kwaliteit en veiligheid van kindercentra in de gemeente Zaanstad. Volgens de Wet Kinderopvang moeten de centra ieder jaar worden geïnspecteerd. Uit inspecties van de GGD in 2007, namens de gemeente Zaanstad, blijkt dat de kindercentra veilig zijn en de kwaliteit van de opvang goed is.

Overtredingen rechtgezet
Aanvankelijk werd een aantal overtredingen geconstateerd op met name administratief gebied. Hierbij valt te denken aan het onjuist of onvoldoende invullen of vermelden van administratieve aspecten. In sommige gevallen ontbrak een oudercommissie of een klachtenregeling of was de buitenruimte niet passend ingericht.

In het geval van overtreding krijgen de kindercentra de mogelijkheid dit op korte termijn recht te zetten. De GGD controleert vervolgens of de situatie na wijziging voldoet aan de eisen van de Wet Kinderopvang. Inmiddels zijn alle kindercentra die aanvankelijk als onvoldoende of slecht werden beoordeeld, voldoende bevonden. Alle inspectierapporten van de kindercentra zijn openbaar en te verkrijgen bij de GGD Zaanstreek-Waterland en via www.ggdzw.nl. Ouders kunnen op grond hiervan een kindercentrum beoordelen.

Extra controles
Als extra maatregel om de kwaliteit van de kinderopvang te kunnen garanderen, zal de GGD in 2009 meer onaangekondigde controles uitvoeren naar de verhouding tussen het aantal kinderen en leidsters op een groep. Om optimale zorg te kunnen geven, is het verplicht om op een groep van negen baby's twee leidsters te hebben. Voor peuters geldt dat er voor veertien kinderen twee leidsters beschikbaar moeten zijn.


***
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heleen Makkinga, Gemeente Zaanstad, telefoonnummer: 075-6552094 of via e-mail: h.makkinga@zaanstad.nl