Gemeente Zaanstad

07-11-2008
Zaanstad ontvangt ruim 2,8 miljoen extra voor herstructurering bedrijventerreinen

De gemeente Zaanstad ontvangt van de provincie Noord-Holland 2,85 miljoen euro voor de herstructurering van bedrijventerreinen Kogerveld-Zuid en Hembrug . Dit geld komt bovenop de subsidie die het Rijk vorige week heeft vrijgemaakt voor het aanpakken van de terreinen. In totaal ontvangt Zaanstad 6,85 miljoen euro aan subsidie. Wethouder Hans Luiten van economie is verheugd: `Dit is ontzettend goed nieuws. We kunnen er echt wat van maken.'

Zaanstad ontvangt ruim 1,3 miljoen euro extra voor het Hembrugterrein. Vorige week beloofde het Rijk al 4 miljoen euro voor de herstructurering van het Hembrugterrein. Hier zal in totaal 43 hectare industrieel erfgoed worden ontwikkeld tot een bedrijventerrein voor onder meer de creatieve sector. Er wordt 11.000 m2 bedrijfsruimte opgeleverd en de bereikbaarheid verbetert. Tijdens de herstructurering is ook aandacht voor de duurzaamheid van het terrein en het behoud van ecologisch waardevolle zones.

Voor het Kogerveld (zuid) ontvangt Zaanstad 1,55 miljoen euro subsidie van de provincie. De aanpak van het Kogerveld zuid zal zich ondermeer richten op verbetering bereikbaarheid van het Kan-palen terrein en de verbetering van de parkeerfaciliteiten. Ook zal er ruimte komen voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Nu de subsidie is toegekend zal de gemeente, in samenspraak met de bedrijven, grondeigenaren en belanghebbenden, de aanpak voor Kogerveld-Zuid uitwerken.

Wethouder Luiten is blij dat de herstructurering van bedrijventerreinen op de kaart staat bij de provincie en het Rijk. Door te investeren in oude terreinen is het in veel gevallen niet nodig om nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen, waardoor groen gebieden behouden kunnen blijven.

Ook wordt voorkomen dat de bedrijventerreinen in een neerwaartse spiraal terecht komen en ze niet meer voldoen aan de hedendaagse kwaliteitseisen. De terreinen worden weer aantrekkelijk voor bedrijven om zich te vestigen en dit heeft een gunstig effect op de economie.

Provincie Noord-Holland
De provincie Noord-Holland heeft 25 projecten aangewezen die in aanmerkingen komen voor een subsidie uit de HIRB-regeling, oftwel de Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen. In totaal is 4,2 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan Zaanstad dus 2,85 miljoen euro ontvangt.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heleen Makkinga, Gemeente Zaanstad, 075-6552094 of via e-mail: h.makkinga@zaanstad.nl