Senternovem


Nieuws

07-11-2008 | Energie- en kredietcrisis scheiden het kaf van het koren in vastgoedland

Geld lenen is momenteel moeilijker en duurder geworden. Sommige bedrijven grijpen de kredietcrisis aan om te bezuinigen op duurzame investeringen, aangezien de initiële investering hoger kunnen zijn in vergelijking met traditionele toepassingen. Op korte termijn lijkt dit tot een beter resultaat te leiden. Zelfs politici opperen al duurzame investeringen uit te stellen om zo eerst alle aandacht en middelen te richten op het oplossen van de kredietcrisis. Maar er zijn ook bedrijven die naar de lange termijn blijven kijken: "Voor een goed duurzaam project met perspectief is altijd financiering te vinden."

Energieneutraal bouwen
Deze bedrijven grijpen de ontwikkelingen aan om fundamenteel op kosten te besparen. Zowel technisch als financieel is het immers mogelijk om gebouwen energieneutraal te maken. Daarmee is tot 40% van de totale energieconsumptie van de wereld te besparen.
De Koninklijke BAM is één van de ondernemingen die een duidelijke lange-termijnvisie heeft, waarin duurzaamheid een belangrijke positie inneemt. "Wij zien nu juist kansen om door te zetten met duurzame gebouwen", zei Jeroen Troost van BAM. "In de afgelopen jaren hebben we meerdere duurzame projecten opgeleverd, waarvan het rendement nu goed te zien is. Zeker met de huidige energieprijzen zijn duurzame projecten sneller rendabel."

Projecten met perspectief
Om de financiering rond te krijgen, ontstaan steeds vaker nieuwe samenwerkingsverbanden. Naast banken werken ook energiebedrijven steeds vaker mee om de investeringen voor te financieren. Tevens zijn pensioen- en beleggingsfondsen steeds vaker actief in duurzame beleggingen, waardoor er voldoende middelen beschikbaar zijn. De kredietcrisis is immers begonnen door een te eenzijdige focus op korte termijn speculaties in vastgoed. Pensioen- beleggingsfondsen begrijpen steeds beter dat beleggen in duurzaam vastgoed de energie en kredietcrisis duurzaam kunnen oplossen. Douwe van Rees van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis: "Voor een goed duurzaam project met perspectief is altijd financiering te vinden." Op 11 december aanstaande vindt een congres over dit onderwerp, Scenario's voor Energiezuinig bouwen, plaats. Bron: De Ruijter Strategie BV.