Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen

Persberichten

Nieuwe modellen Uniform Pensioenoverzicht 2009

De nieuwe modellen van het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) voor 2009 zijn gereed. Een van de wijzigingen is dat het toeslagenlabel, ook wel indexatielabel genoemd, in het UPO is opgenomen.

Het Uniform Pensioenoverzicht 2009 is aangepast aan de actualiteit. Zo is in de nieuwe modellen het toeslagenlabel (indexatielabel) toegevoegd. De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, het Verbond van Verzekeraars en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen hebben de nieuwe modellen vandaag op de gezamenlijke website gepubliceerd. De Unie van Beroepspensioenfondsen volgt binnen enkele weken met het geactualiseerde model voor beroepspensioenfondsen.

Pensioenoverzichten vergelijkbaar
De Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling schrijven voor dat de jaarlijkse informatie over de pensioenaanspraken aan de deelnemers verstrekt wordt in de vorm van het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Het UPO presenteert de uitkeringen bij pensionering, overlijden en arbeidsongeschiktheid op eenduidige wijze. Wie pensioenregelingen heeft bij verschillende pensioenfondsen of verzekeraars kan de bedragen uit de verschillende overzichten bij elkaar optellen. De vergelijkbaarheid van het UPO maakt een financiële planning eenvoudiger.

Veranderingen 2009
De nieuwe modellen zijn ontwikkeld door de koepelorganisaties Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, het Verbond van Verzekeraars, de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen en de Unie van Beroepspensioenfondsen.
Er is sprake van een beperkt aantal wijzigingen in vergelijking met de modellen voor 2008. De belangrijkste wijziging betreft de toevoeging van het toeslagenlabel (indexatielabel) dat vanaf 1 januari 2009 verplicht is. Verder is in het onderdeel Arbeidsongeschiktheid een passage opgenomen over premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is de wijze van opgave in geval van echtscheiding nader ingevuld.

Doelgroep
De doelgroep van het UPO is de deelnemer die pensioen opbouwt. De Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling schrijven voor dat deze pensioendeelnemers één keer per jaar geïnformeerd worden over hun pensioenaanspraken. Tot deze doelgroep behoren ook arbeidsongeschikte deelnemers.

UPO-website
De nieuwe modellen met de daarbij horende handleiding zijn te vinden op de speciale UPO-website: www.uniformpensioenoverzicht.nl. Verzekeraars en pensioenfondsen kunnen de modellen voor eigen gebruik van deze website downloaden.

Publicatiedatum 31-10-2008