Gemeente Vlieland

Nieuwsbrief Regionaal College Waddengebied (RCW)

Afgelopen zomer stelden de gezamenlijke Waddenoverheden de hoofdkoers vast voor het Beheer- en Ontwikkelingsplan voor het Waddengebied onder de titel Léven in de Wadden. Een prestatie van formaat om het hele overheidsspectrum op één lijn te krijgen. Aan RCW-voorzitter John Jorritsma de vraag: wat is er precies bereikt en hoe gaat het nu verder?

Jorritsma vertelt over het Waddengebied met "een koel hoofd en een warm hart". Vastbesloten en enthousiast "Het is er adembenemend mooi, terwijl er ook op een gezonde manier gewoond, gewerkt en gerecreëerd moet kunnen worden. Wat we hebben bereikt is een akkoord over de hoofdlijnen van een gezamenlijk plan, een gezamenlijke visie, over alle onderwerpen heen. Een prachtig vertrekpunt". Het gezamenlijk optrekken van de verschillende overheden is een hele bijzondere samenwerking geweest, zegt Jorritsma. "In mei trad ik aan als voorzitter en kon ik direct aan de slag met de afronding van het concept. Een duik in het diepe. Het is dan prettig te merken dat er volop in de juiste richting gezwommen wordt. Er is uitstekend voorwerk verricht". Een ouderwets compromis? "Jazeker, en daar is niets mis mee. Je ziet vaak dat iedereen individueel wel wil samenwerken, maar hier is door álle betrokken partijen samengewerkt. En natuurlijk is er dan wrijving, want er spelen verschillende belangen. Als je er dan uit komt, dan ligt er ook wat. Geen glans zonder wrijving". Het Beheer- en Ontwikkelingsplan is nog maar in de beginfase. Het bereikte akkoord gaat over deel A, het visiedeel, de richting. In het maatregelenprogramma Wadden (deel C) worden de afspraken uitgewerkt in concrete deelplannen. "En daar zijn natuurlijk nog essentiële accenten te leggen", zegt Jorritsma. "Overheden en groeperingen hebben een menukaart met verschillende soorten gerechten samengesteld. In de keuken liggen allerlei ingrediënten klaar die gebruikt kunnen worden om de gerechten op de juiste smaak te krijgen". Wat er de komende tijd gaat gebeuren? "We gaan naar alle gemeenteraadsleden, statenleden en waterschapsbestuurders in het Waddengebied. Nu het akkoord er ligt willen we dat ook de lokale bestuurders precies op de hoogte zijn van de richting die we willen inslaan. Want er is voor hun een belangrijke rol weggelegd in de concrete uitwerking van de plannen en de verwerking daarvan in bijvoorbeeld bestemmingsplannen". In het voorjaar van 2009 wil het RCW het akkoord over de richting van het Beheer- en Ontwikkelingsplan formeel afsluiten met de ondertekening van een convenant door alle RCW-partijen, inclusief de minister van VROM als coördinerend minister voor Waddenzaken. "Tot die tijd gaan wij de boer op om ons plan in alle facetten toe te lichten, maar vooral om kenbaar te maken welke schitterende kansen de regio heeft om zelf invulling te geven aan het maatregelenprogramma. Het Waddengebied is deze inspanningen meer dan waard".
Voorlichtingsronde
27 november Startbijeenkomst Voordat het concept Beheer- en Ontwikkelingsplan Waddengebied aan alle algemene besturen van het waddengebied wordt voorgelegd met de vraag om in te stemmen, vindt er een voorlichtingsronde over de inhoud van "Leven in de Wadden" plaats. Het plan gaat op tournee. Op donderdagavond 27 november a.s. worden alle collegeleden van B&W en GS, en alle leden van DB's van waterschappen van het waddengebied uitgenodigd in het Provinciehuis in Leeuwarden. De heer John Jorritsma geeft daar als voorzitter van het RCW en regisseur B&O-plan een presentatie over het waarom van het plan, het gelopen proces, het proces dat voor ons ligt en natuurlijk over de inhoud van het plan: de kansen met Léven in de Wadden. Een belangrijke bijeenkomst omdat na deze startbijeenkomst de genodigden wordt gevraagd het plan Léven in de Wadden verder te brengen naar hun raden, staten en besturen. Regiobijeenkomsten
In december organiseert het RCW vier openbare regiobijeenkomsten aan de vaste wal: in Hippolytushoef op 3 december, in Warffum op 4 december, in Dokkum op 10 december en in Harlingen op 15 december. Hiervoor worden alle raadsleden, statenleden en algemeen bestuursleden van de waterschappen uit het Waddengebied uitgenodigd. Op de eilanden worden aparte informatiebijeenkomsten gehouden: Op Ameland op 1 december, op Texel 2 december, op Vlieland op 8 december, op Terschelling op 9 december en op Schiermonnikoog op 17 december.