Unie KBO

Unie KBO Actie nieuws!

Unie KBO Actie nieuws!

07-11 De Unie KBO volgt politiek en samenleving nauwgezet. Verschaling van zorg en de koopkracht van gepensioneerden hebben nu onze speciale aandacht.

Verschraling van zorg
Koningin Beatrix sprak in haar laatste troonrede mooie woorden uit over de geboden thuiszorg, waardoor ouderen in staat worden gesteld om steeds langer in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Helaas ziet de Unie KBO juist een tegenovergestelde beweging optreden. Het huidige kabinet maakt het zorgbehoevende ouderen namelijk zo goed als onmogelijk om thuis te blijven wonen. Lees verder in deze Wegwijzer onder de titel thuiswonende ouderen steeds meer in de knel.

Koopkracht gepensioneerden
Door de kredietcrisis zijn de reserves van pensioenfondsen lager geworden, zodat de fondsen volgend jaar de pensioenen mogelijk niet volledig mee laten stijgen met de lonen en prijzen. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt de Unie KBO. Of en welke maatregelen er mogelijk zijn, is momenteel onderwerp van studie.

Eigen bijdragen in de zorg rijzen de pan uit
De eigen bijdragen in de zorg zijn in vier jaar tijd meer dan verdubbeld. Per persoon zijn de eigen bijdragen gestegen van 108 tot 226 euro per jaar. Door de bank genomen 1,2 procent van het bruto inkomen. Voor de groep ouderen met veel zorgconsumptie loopt dit - door de opeenstapeling van diverse eigen bijdragen - al gauw op tot een derde van het bruto inkomen. Onverteerbaar voor de Unie KBO. Een veel ruimere belastingaftrek voor deze eigen bijdragen is dan ook momenteel onderwerp van gesprek tussen de Unie KBO en het ministerie van Sociale Zaken.

Slechte bereikbaarheid huisartsen is politiek item Huisartsen zijn vaak slecht bereikbaar. Meer dan 15% van alle telefoontjes naar spoednummers komt niet verder dan een antwoordapparaat. Dit blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Unie KBO maakt zich grote zorgen over de slechte bereikbaarheid van huisartsen en eist van de Landelijke Vereniging van Huisartsen op korte termijn effectieve maatregelen. De VVD pleit inmiddels voor instelling van zogeheten SOS-artsen. Die zijn op afroep beschikbaar en komen zeven dagen per week en 24 uur per dag in noodgevallen bij mensen aan huis. Mensen zouden zich hiervoor kunnen bijverzekeren. In Frankrijk is al zon systeem en dat werkt volgens VVDer H. Zijlstra uitstekend. De Unie KBO volgt de ontwikkeling van SOS-artsen met belangstelling.

Begrotingsbehandelingen in volle gang
De politieke debatten over de afzonderlijke begrotingen van alle ministeries zijn in volle gang. De Unie KBO volgt deze debatten uiteraard nauwgezet, met name de debatten over de begroting van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Volkshuisvesting en Verkeer en Waterstaat. Onze belangenbehartiging draait dan ook op volle toeren: van de sta-op-stoel tot de vermaledijde vermogenstoets AWBZ, van het inkrimpend basispakket zorgverzekering tot de OV-chipkaart.