07-11 -2008 13:35

ROOD EREKOORD VOOR TWEE SOLDATEN URUZGAN

Foto: Defensie - Het rode erekoord voor soldaat 1 Ruben

Twee soldaten hebben vandaag op Kamp Holland het rode erekoord ontvangen. Zij kregen dit bijzondere waarderingsteken voor hun koelbloedige optreden en levensreddende handelingen onder zware omstandigheden. De commandant van de Battlegroup, luitenant-kolonel Ludy de Vos, reikte hen het erekoord tijdens een speciaal appèl uit.

Soldaat 1 Ruben was chauffeur op de YPR-765 die op 7 september 2008 op een geïmproviseerd explosief reed. Bij deze aanslag sneuvelde Jos ten Brinke en raakten vijf collegaâs gewond. Ruben werd naar buiten geslingerd en belandde op het dek van de YPR die door de explosie in brand vloog. Onmiddellijk kroop hij terug naar binnen om het voertuig, dat nog doorrolde, tot stilstand te brengen. Ook doofde hij met blote handen de vlam gevatte kleding van de boordschutter naast hem en wist daardoor erger letsel te voorkomen. Soldaat 1 Ruben hielp vervolgens aan de achterkant van de YPR mee een andere collega in veiligheid te brengen.

Foto: Defensie - Soldaat Anne krijgt het erekoord opgehangen

Levensreddend Ook soldaat 1 Anne was betrokken bij de tragische gebeurtenissen van 7 september. Met tomeloze inzet toonde zij het protocol âgeneeskundige vaardighedenâ te beheersen, meer dan van haar verwacht mocht worden. Zij zet werkelijk alles op alles om mensen in nood te helpen. Enkele maanden daarvoor redde zij een familielid dat een hartinfarct had gekregen, het leven. Zij begon direct te reanimeren en voerde tijdens de rit naar het ziekenhuis een zogenoemde pre-cordiale stomp uit. Tijdens de reddingspogingen van de artsen hielp ze mee en maande hen door te gaan, toen die op een gegeven moment de behandeling wilden staken. Het familielid bleef daardoor in leven.

Buitengewoon Militairen krijgen het rode erekoord als zich positief onderscheiden door bijzonder gedrag, buitengewone inspanningen, toewijding of loffelijk handelen. Eerder deze week ontving een marinier voor de eerste keer deze landmachtonderscheiding. De sergeant kreeg het koord voor zijn levensreddende handelingen bij een zwaargewonde landmachtcollega bij een aanslag in Uruzgan.