Gemeente Almelo

Raad stemt in met Begroting 2009: Stad in Balans

7 november 2008 - Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag 6 november ingestemd met de Begroting 2009, die als motto heeft 'Stad in Balans'.

Hoofdthema's in het debat waren de mogelijke gevolgen van de kredietcrisis voor Almelo en de verwachte ontwikkeling van de bevolkingssamenstelling in Twente. In verband daarmee nam de raad een amendement aan waarin de provincie Overijssel wordt opgeroepen nadrukkelijk de regierol bij de regionale woningbouwprogrammering op zich te nemen.

Woningbouw
Woningbouw

Met de Begroting 2009 anticipeert Almelo op het perspectief voor de lange termijn. Belangrijke investeringen in de stad gebeuren op basis van een duurzaam en solide financieel beleid. Zo zijn de investeringen in Waterrijk, Binnenstad en een nieuw Stadhuis in de begroting verwerkt en worden forse financiële impulsen gegeven voor de versterking van de sociale infrastructuur in onze stad. Onder andere is in deze begroting structureel 350.000 euro extra opgenomen voor minimabeleid. Daarnaast wordt een aantal extra wensen van de raad, waaronder de fietsnota, gerealiseerd.

Staan voor kwetsbare doelgroepen

Om Almelo ook in de toekomst economisch gezond te houden, investeert de gemeente fors in nieuwe bouwplannen en goede bereikbaarheid. Enerzijds om nieuwe doelgroepen en werkgelegenheid naar de stad te trekken, anderzijds om de huidige bewoners en ondernemingen te binden aan de stad. Voor de kwetsbare groepen in de samenleving, die het college actief wil betrekken en stimuleren, is een goede sociale infrastructuur van wezenlijk belang. Vandaar dat in deze begroting voorstellen voor het verder versterken van de sociale infrastructuur zijn vertaald. Het ingezette beleid op het gebied van het minimabeleid blijkt zeer succesvol. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen is 350.000 euro extra opgenomen in de begroting. De totale structurele middelen inclusief kwijtschelding van belastingen voor minimabeleid bedragen in deze begroting ruim 4 miljoen euro.

Andere keuzes

Met de Voorjaarsnota als vertrekpunt is kritisch gekeken naar de prioriteiten: wat moet nu en wat kan eventueel later. Om uitvoering te kunnen geven aan de wensen van de raad heeft het college bestaand en nieuw beleid op een aantal punten heroverwogen. Op basis hiervan stelde het college de raad een aantal nieuwe keuzes voor, zoals het beschikbaar stellen van 300.000 euro structureel voor het versneld uitvoeren van de fietsnota; het in totaal en voor een periode van 5 jaar beschikbaar stellen 800.000 euro co-financiering voor de uitvoering van projecten in het landelijk gebied samen met de provincie.

Daarnaast stelt het college de raad een aantal heroverwegingen en ombuigingen voor, zoals het schrappen van het vlakke vloertheater uit het bouwplan voor het nieuwe Stadhuis; een incidentele bezuiniging van
1 miljoen euro op de uitvoering van de kadernota welzijnsaccommodaties; het reserveren van het beschikbare begrotingsoverschot 2009 zodat de te ontvangen rente van 125.000 euro structureel ingezet kan worden als algemeen dekkingsmiddel; het opnemen van een bezuinigingstaakstelling op de interne bedrijfsvoering van 250.000 euro, uiterlijk te realiseren in 2010.

Solide financieel beleid

Door nu alvast de structurele lasten te verlagen anticipeert het college op de te verwachten lagere rijksuitkering van de algemene middelen vanaf 2011. Daardoor is er extra ruimte ontstaan in de begroting. Er worden verder geen concessies gedaan aan de reservepositie, zodat er ruimte blijft voor onvoorziene ontwikkelingen. Kortom een duurzaam en solide financieel beleid.

Met deze voorstellen gaat Almelo 2009 in met een sluitende begroting, met een goede balans tussen de uitvoering van ambities en het welzijn van de stad.