Stichting Natuur en Milieu


Smart fortwo is zuinigste schone dieselauto

7 november 2008 - De nieuwe Smart fortwo coupé CDI is de zuinigste kleine dieselauto met bovendien de laagste uitstoot van het broeikasgas CO2 . De auto verbruikt gemiddeld 1 liter diesel om 30,3 kilometer te rijden en stoot per kilometer 88 gram CO2 uit. Dit blijkt uit de nieuwe TOP10 van zuinige autos, die op 6 november is gepubliceerd door de ANWB, het Wereld Natuur Fonds en Stichting Natuur en Milieu.

De Smart-diesel stond niet eerder in de TOP10 omdat hij nog geen roetfilter had. Nu deze autos standaard met roetfilter worden geleverd, zijn ze niet alleen zeer zuinig, maar brengen ze bovendien weinig fijnstof in de lucht. Andere opvallende nieuwkomers in de categorie kleine dieselautos zijn de Skoda Fabia Greenline en de Opel Corsa 1.3 CDTI EcoFlex.

Middelgrote diesels
De categorie middelgrote dieselautos heeft een nieuwe koploper: de Mercedes A160 CDI BlueEfficiency met een verbruik van 1 op 22,7 (116 gram CO2 per kilometer). In deze klasse is de Citroen C4 1.6 HdiF opgerukt van de 9e naar de 2e plaats (118 gram CO2 per kilometer), even veel als de Seat Cordoba 1.4 TDI DRF.

Benzineauto's
Ook bij de kleine benzineautos wint een Smart: de fortwo coupé (1:23,3 en 103 gram CO2 per kilometer). Met hetzelfde verbruik en 1 gram meer CO2 -uitstoot per kilometer blijft de Toyota Prius nummer 1 in de categorie middelgrote benzineautos.

Klik hier voor de TOP10 van zuinige benzineauto's (pdf) Klik hier voor de TOP10 van zuinige dieselauto's (pdf)

Klik hier voor de TOP10 website met veel meer energiezuinige apparaten zoals televisies, vaatwassers en koelkasten.

ANWB, Wereld Natuur Fonds en Stichting Natuur en Milieu brengen elk kwartaal nieuwe lijsten uit van de zuinigste benzine- en dieselautos binnen een aantal klassen om particulieren en (lease)bedrijven te helpen bij het maken van een klimaatvriendelijke en kostenbesparende keuze. Mede dankzij deze TOP10 neemt het marktaandeel van kleine, zuinige autos (grootteklasse A en B) gestaag toe. Bij de presentatie van de verkoopcijfers t/m oktober 2008 signaleren BOVAG en RAI Vereniging een duidelijke verschuiving naar kleinere auto's met kleinere motoren.

Publicatiedatum: 07-11-2008