Weigering uitreisvergunning Gaza-acteurs is collectieve bestraffing

07/11/2008 14:21

Cordaid

De Nederlandse organisaties Cordaid en Stichting DOEN hekelen het besluit van de Israëlische regering om de Palestijnse acteurs van Theatre Day Productions geen toestemming te geven Gaza te verlaten voor een tournee door Nederland. "Het is een vorm van collectieve bestraffing die indruist tegen het internationaal recht. De Palestijnse acteurs hebben niets te maken met Hamas-beschietingen. Zij worden gestraft voor iets waar ze part noch deel aan hebben," aldus de organisaties.

De organisaties die de tournee van Theatre Day Productions financieel mogelijk maken, hebben de Nederlandse regering verzocht om stappen te ondernemen tegen Israël om de benodigde toestemming te verlenen.

De Israëlische autoriteiten hebben donderdag laten weten de acht acteurs uit de Gazastrook geen uitreisvergunning te geven. Het besluit is genomen na de raketbeschieting door Hamas op Israël. Afgelopen dinsdagnacht viel het Israëlische leger Gaza binnen waarbij zes Hamasstrijders omkwamen. Uit vergelding vuurde Hamas zelfgemaakte raketten af op Israël.

De acht acteurs die geen uitreisvergunning krijgen, behoren tot de theatergroep Theatre Day Productions die sinds 1995 werkt in de Palestijnse gebieden en onder leiding staat van de Nederlandse regisseur Jan Willems. De acht jonge acteurs worden op dinsdag 18 november 2008 in Nederland verwacht voor een tournee langs een tiental theaters met hun nieuwe toneelstuk The Game, een komedie over de schaarste in Gaza. In Nederland staan 20 voorstellingen gepland met de première op 28 november in de Stadsschouwburg van Rotterdam. De theatertournee maakt deel uit van een cultureel uitwisselingsprogramma met het Rotterdamse jongerentheater Het Waterhuis en beoogt de Palestijnse kwestie van een andere kant te laten zien. Nederlandse jongeren krijgen door de voorstelling de gelegenheid Palestijnse leeftijdgenoten op een heel andere manier te leren kennen dan waarop zij gewoonlijk in de Nederlandse media te zien zijn. Voor de acteurs betekent het de mogelijkheid op te treden voor een nieuw publiek ver van huis en ver van hun dagelijkse problemen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.cordaid.nl