Gemeente Lelystad

Jeugdhulpverlening Flevoland begeleidt jongeren bij Kamers met Kansen

Het college van Burgemeester en Wethouders van Lelystad heeft Stichting Jeugdhulpverlening Flevoland (SJF) aangewezen als de partij die de jongeren gaat begeleiden, die deel gaan nemen aan het project Kamers met Kansen.

Ook gaat het college akkoord met de hiervoor voorlopig drie - door Centrada met zorg uitgezochte - woningen in de Zuiderzeewijk. Kamers met Kansen gaat in november 2008 van start.

Van start

Het project Kamers met Kansen is opgenomen in het GSB-Meerjarenontwikkelingsprogramma 2005-2009 en het Afsprakenkader herstructurering Lelystad 2005-2010. In april 2008 is besloten om te starten met de voorbereidingsfase van het project Kamers met Kansen en op zoek te gaan naar een geschikte begeleidende partij en accommodatie. Nu de begeleidende partij en de woonlocaties bekend zijn, kan na selectie van kandidaten het project in november van start gaan.

SJF gaat jongeren begeleiden

Op basis van een door Gemeente en Centrada opgesteld programma van eisen zijn offertes opgevraagd bij vijf Lelystadse partijen met ervaring op het gebied van begeleiding van jongeren. Op basis van het Programma van eisen Kamers met Kansen is een objectieve afweging gemaakt bij de beoordeling van de offertes en is de Stichting Jeugdhulpverlening Flevoland (SJF) geselecteerd als beste partij voor de uitvoering van de begeleiding Kamers met Kansen.

De offerte van SJF sloot het beste aan bij het programma van eisen, bevatte een goed uitgewerkt begeleidingsconcept, voorzag in ideeën voor leerwerktrajecten en communicatie met o.a. bewoners en bleef qua prijs binnen het beschikbare budget. Juiste begeleiding dient het doel kwetsbare jongeren tussen 17 en 24 jaar binnen anderhalf jaar te trainen in zelfstandigheid binnen de maatschappij. Dit gebeurt door het creëren van een woonmilieu waarin leren, ontwikkelen, werken en ondersteuning samengebracht zijn.

Centrada verzorgt accommodatie

Totdat de definitieve accommodatie tegenover het toekomstige Combinatiegebouw in het centrum van de stad gerealiseerd is, zal gebruik gemaakt worden van tijdelijke accommodatie in (daartoe geschikt gemaakte) woningen van Centrada.

Inmiddels zijn door Centrada drie woningen beschikbaar gesteld in de Zuiderzeewijk. Buren en omwonenden zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Naar een vierde woning wordt nog gezocht, verwacht wordt dat deze eind 2008 beschikbaar komt.

Hierbij houdt de zorg voor Centrada niet op: ook zoekt Centrada actief naar passende woonruimte voor de jongeren, die aan het eind van het traject uitstromen uit Kamers met Kansen.

Hoe werkt Kamers met Kansen?

Per woning worden drie jongeren gehuisvest die gedurende maximaal anderhalf jaar via woonbegeleiding, opleiding en werk(ervaringsplaats) uitstromen naar een zelfstandig bestaan in de maatschappij. Door SJF worden hierover met de ketenpartners (afkomstig vanuit onderwijs, zorg, arbeidsmarkt, wonen, veiligheid en werk & inkomen) vaste afspraken gemaakt die vastgelegd worden in een convenant Kamers met Kansen. Jongeren krijgen gemiddeld drie uur per week begeleiding die voornamelijk bestaat uit individuele begeleiding en gedeeltelijke groepsbegeleiding.

Aanmelden

Jongeren kunnen door alle ketenpartners worden aangemeld voor Kamers met Kansen. SJF bepaalt op basis van vastgestelde intake- en exclusiecriteria en de zogenaamde magic mix de plaatsing van een jongere.

---