Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Ruim 598.000 stemgerechtigden ontvangen stempakket waterschapsverkiezingen

7 november 2008 - Vanaf 13 november ontvangen ruim 598.000 inwoners in het gebied van De Stichtse Rijnlanden een stempakket voor de waterschapsverkiezingen in de brievenbus. Met de verzending van de pakketten zijn de schriftelijke verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur begonnen.

Schriftelijke verkiezingen

Verkiezingen voor een waterschapsbestuur zijn schriftelijk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld gemeenteraadsverkiezingen. Tussen 13 en 15 november ontvangen de inwoners van 18 jaar en ouder per post een stempakket. In dit stempakket zitten een kandidatenlijst en een stembiljet.

Op de kandidatenlijst staan de kandidaten van de negen partijen die zich verkiesbaar hebben gesteld voor het bestuur. Met het invullen en terugsturen van het stembiljet kan iedereen invloed uitoefenen op de samenstelling van het nieuwe bestuur. Het is ook mogelijk de stembiljetten in te leveren op het kantoor van het waterschap. Tijdens kantooruren staat hiervoor een stembus in de hal van het kantoor aan de Poldermolen 2 in Houten.

Bekendmaking uitslag

Alle stembiljetten die op 25 november om 12.00 uur zijn ontvangen tellen mee voor de uitslag.

Tijdens een verkiezingscafé op 27 november krijgen de kandidaten te horen of ze met ingang van januari 2009 deel uitmaken van het nieuwe bestuur. Deze avond begint om 19.30 uur in het waterschapskantoor in Houten.

Op 2 december maakt het stembureau de definitieve uitslag bekend.

Digitale stemhulp Kieskompas

Voor alle kiezers die nog niet weten op welke partij of welke kandidaat ze moeten stemmen, is een digitale stemhulp ontwikkeld: het Kieskompas waterschapsverkiezingen. Door het beantwoorden van 36 vragen, kunnen kiezers eenvoudig hun positie ten opzichte van de verschillende partijen bepalen. Kijk voor meer informatie op http://waterschap.kieskompas.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de verkiezingen, de kandidaten en hun programma's staan op de site van het waterschap,
www.destichtserijnlanden.nl/verkiezingen