Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 7 november 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Programma voor Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen 2007-2013 voorziet onder andere in maatregelen om de leefkwaliteit op het platteland te verbeteren en een diversificatie van de plattelandseconomie te realiseren. Zo is één van deze maatregelen dorpskernvernieuwing en -ontwikkeling. Het project "Dorpskernvernieuwing Helkijn" past binnen deze maatregel en werd door het Provinciaal Managementcomité van West-Vlaanderen goedgekeurd. De Vlaamse Regering keurt nu de Vlaamse cofinanciering voor 2008 goed voor een bedrag van 145.000 euro.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit tot inrichting van een officiële vertegenwoordiging van de landbouw. Het koninklijk besluit voorziet in een Nationale Landbouwraad, een adviesorgaan op federaal niveau dat de federale minister van landbouw adviseert. Hoewel het landbouwbeleid geregionaliseerd is, kan de Nationale Landbouwraad nog altijd een rol spelen in federaal gebleven materies. De wijzigingen in het koninklijk besluit beogen de aanpassing van de samenstelling van de Nationale Landbouwraad aan de gewestelijke landbouwbevoegdheden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de Strategienota 2009-2013 voor de ontwikkelingssamenwerking Vlaanderen-Malawi goed. De nota bevat het samenwerkingsprogramma voor de volgende vijf jaar, en is samen met de Malawische partneroverheid voorbereid en uitgeschreven.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters BVN-TV, "het Beste van Vlaanderen en Nederland", is een publieke televisieomroep voor Vlamingen en Nederlanders in het buitenland, met uitzendingen van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen. De Vlaamse Gemeenschap participeert sinds 1999 in BVN. Voor de periode 2009-2012 wordt nu principieel een nieuwe overeenkomst goedgekeurd, waarin de bedragen van de jaarlijkse financiering expliciet zijn opgenomen. De financiële bijdrage zal jaarlijks stijgen met 2% en bedraagt voor 2009 1,2 miljoen euro. De subsidie zal geregeld worden via een jaarlijks subsidiebesluit.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De EU kent steun toe voor de promotie van melkconsumptie bij leerlingen. Omdat de Europese verordening, die de bepalingen daarvoor regelde, is aangepast, moet de bestaande Vlaamse regelgeving ook worden aangepast. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering daarom definitief haar besluit over het verstrekken van melk en bepaalde zuivelproducten aan leerlingen in onderwijsinstellingen. Zo vervalt onder meer de verplichting om de prijzen te afficheren op de plaats waar schoolmelk wordt verkocht, zijn de sancties in geval van fraude verzwaard en is het productengamma uitgebreid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
Na advies van de MiNa-raad, de SERV, de strategische adviesraad internationaal Vlaanderen en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het gewijzigde verdrag van Helsinki over de bescherming en het gebruik van grensoverschrijdende waterlopen en internationale meren. De wijziging heeft als doel om VN-staten, gelegen buiten de regio van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties, toe te laten om partij te worden van het Verdrag. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Patricia Ceysens
Jozef Konings besliste zijn mandaat als onafhankelijk deskundig lid van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen neer te leggen. De Vlaamse Regering verleent hem daarom ontslag en benoemt Leo Sleuwaegen als nieuw lid van de strategische adviesraad.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leievallei en open ruimte omgeving Kortrijk'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van het Economisch Netwerk Albertkanaal beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gemengd regionaal bedrijventerrein Liessel' in Geel. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leidingstraat Ranst-Lier' op het grondgebied van de gemeenten Ranst, Boechout, Lint en Lier. Het gaat om de aanleg van een nieuwe ondergrondse leiding voor het vervoer van aardgas. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Ondergrondse aardgasopslag Loenhout'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'hoogspanningslijn Lillo-Zandvliet' op het grondgebied van de stad Antwerpen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit van 18 juli 2008 over de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap. Dat besluit verwijst naar een Europese verordening die op het moment van de inwerkingtreding van het besluit al verstreken was en waarvoor een nieuwe algemene vrijstellingsverordening in de plaats is gekomen. Om die achterhaalde verwijzing te corrigeren wordt het besluit nu gewijzigd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering erkent en subsidieert definitief 13 instellingen als Centrum voor Basiseducatie voor het schooljaar 2008-2009.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met het bevoegde sectorcomité wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het oprichtingsbesluit van de lokale comités voor de personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs. Bij gebrek aan een eigen basiscomité gebeuren de onderhandelingen die specifiek betrekking hebben op de personeelsaangelegenheden en arbeidsomstandigheden van de Permanente Ondersteuningscel (POC) in het tussencomité van het centrale niveau. Deze POC staat in voor de netgebonden permanente ondersteuning van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) van het Gemeenschapsonderwijs en heeft een eigen personeelskader. Dit wijzigingsbesluit zorgt voor de oprichting van een eigen basiscomité voor de POC. Daarnaast wordt aan het tussencomité van de scholengroep de bevoegdheid verleend om te onderhandelen over personeelsaangelegenheden waarvoor de scholengemeenschappen bevoegd zijn. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Personeelsleden in het secundair onderwijs moeten zich voortdurend professionaliseren in hun vakgebied. Bedrijfsstages zijn hiervoor van groot belang. Toch gaan te weinig personeelsleden op bedrijfsstage, vooral omdat het moeilijk is vervanging te vinden. Na onderhandelingen met de bevoegde sectorcomités keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een besluit goed zodat het aantal bedrijfsstages kan toenemen en dat vervangingen mogelijk maakt. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Sinds 2002 worden in Vlaanderen periodieke peilingen afgenomen in scholen, die informatie geven over de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs en de gestelde eindtermen. De Vlaamse Regering sloot een kaderovereenkomst met de KU Leuven voor de wetenschappelijke ontwikkeling van peilingtoetsen en analyse van de resultaten. De uitvoering van de kaderovereenkomst wordt geregeld via jaarlijks te sluiten overeenkomsten. Bij deze kaderovereenkomst wordt nu een addendum goedgekeurd om de voorschottenregeling te vervangen door een financiering op basis van uitgavenbewijsstukken. De peiling maatschappelijke betrokkenheid, voorzien in 2010, wordt vervangen door een peiling taalvaardigheid Nederlands. De Vlaamse Regering keurt bovendien de overeenkomst voor het werkingsjaar 2008 goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Om de technologische achterstand in scholen weg te werken, besliste de Vlaamse Regering een investeringsoperatie te starten in het secundair onderwijs. Deze investeringsoperatie wordt voor het schooljaar 2008-2009 voor een derde keer herhaald. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering daarom haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de investeringsoperatie in scholen voor technologie en industriële technieken voor het schooljaar 2008-2009. Door dit besluit krijgen scholen extra middelen per leerling in de studiegebieden auto, bouw, chemie, grafische communicatie en media, hout, land- en tuinbouw, textiel, koeling en warmte en mechanica-elektriciteit, of scholen met aanverwante studierichtingen, opleidingen en afdelingen binnen het buitengewoon secundair onderwijs OV3 en OV4.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 200.000 euro aan Essenscia Vlaanderen, gevestigd in Brussel, voor de verspreiding van 400 didactische pakketten 'Mooi en Cool met Chemie' voor leerlingen uit de derde graad lager onderwijs. De pakketten met lesmap, cd-rom en basispakket 'grondstoffen en duurzame materialen' moeten bij leerlingen de interesse voor techniek en ondernemerschap stimuleren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de leertijd, vermeld in het decreet tot oprichting van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming (Syntra Vlaanderen). Dit besluit vervangt het vorige besluit over de leertijd en geeft uitvoering aan het oprichtingsdecreet van Syntra Vlaanderen en het decreet Leren en Werken. De leertijd is een alternerende opleiding waarbij een praktijkopleiding in een onderneming wordt gekoppeld aan een beroepsgerichte vorming in een centrum voor de vorming van zelfstandigen en kmo (Syntra). Nieuw is dat de leerling voor de algemene vorming eindstudiebewijzen van het voltijds secundair onderwijs zal kunnen behalen. De beroepsgerichte vorming en praktijkopleiding leiden naar certificaten en uiteindelijk een getuigschrift. De leerling volgt dus enerzijds een traject voor algemene vorming en anderzijds een traject voor beroepsgerichte vorming en praktijkopleiding. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Hilde Crevits
Het decreet over de energieprestaties in scholen voorziet een vergoeding voor de meerkost die scholen maken voor het behalen van de E70-norm, het voldoen aan de criteria van de passiefhuisstandaard. In het decreet is ook voorzien dat de Vlaamse Regering de prijsherzieningsformule kan bepalen voor in het decreet opgenomen bedragen. Voor de pilootprojecten volgens de passiefhuisstandaard kan de Vlaamse Regering ook de regels bepalen voor de controle van de bijkomende middelen en het voldoen aan de criteria van de passiefhuisstandaard. Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering nu definitief over het vastleggen van de prijsherzieningsformule, de controle op de bijkomende middelen en de controle op de criteria voor het voldoen aan de passiefhuisstandaard.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Op 28 juni 2002 besliste de Vlaamse Regering over de subsidiëring van muziekorganisaties voor de periode 2003-2006. Na een verzoekschrift van de vzw Brussels Jazz Orchestra besliste de Raad van State in mei 2008 om het besluit te vernietigen omdat niet aan de motiveringsplicht werd voldaan. De Vlaamse Regering herneemt nu dus met een uitgebreidere motivering haar beslissing over de structurele subsidiëring van erkende professionele muziekensembles, concertorganisaties, muziekclubs, muziekeducatieve organisaties en festivals in de periode 2003-2006.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de voorwaarden vastlegt voor het verkrijgen van een subsidie voor de facultatieve opdracht topsport. In dit besluit worden de middelen voor de facultatieve opdracht topsport verhoogd, wordt de topsportwerking van de sportfederaties sterker en autonomer aangestuurd door een topsportcel binnen de sportfederatie, kan talentdetectie en -ontwikkeling volwaardig binnen en buiten de topsportschool uitgebouwd worden en worden de subsidies voor de organisaties van wereldkampioenschappen, Europese kampioenschappen en wereldbekerwedstrijden in Vlaanderen en Brussel enerzijds verhoogd en anderzijds beter afgestemd op de doelstellingen van het topsportbeleid en de noden van de Vlaamse topsporters. Over dit subsidiebesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 is al enkele malen bijgestuurd. Om het beter af te stemmen op het decreet over de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn is nu een verdere aanpassing noodzakelijk. Die zal ook zorgen voor een betere organisatie en werking van de gemeente. Na advies van de bevoegde onderafdeling van het comité voor de provinciale overheidsdiensten, van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken, de SERV en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het gemeentedecreet wijzigt. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens. Aanvullende reglementen zorgen voor een aanpassing van de verkeerssituatie aan plaatselijke of bijzondere omstandigheden. Met dit besluit bepaalt de Vlaamse Regering, in uitvoering van het decreet, dat de Vlaamse minister van Mobiliteit toezicht houdt op de gemeentelijke aanvullende reglementen. Aanvullende reglementen die uitgaan van het gewest worden opgemaakt en uitgevaardigd door de Vlaamse minister van Openbare Werken. Over dit besluit wordt advies ingewonnen van de SERV en de MiNa-raad, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt niet in met een ontwerp van wijziging van het koninklijk besluit over het rijbewijs categorie B, omdat het ontwerp geen toelichting of verantwoording bevat en wijzigingen aanbrengt in een materie die overgedragen is aan de gemeenschappen en gewesten. Het gaat om een aantal wijzigingen voor kandidaten in opleiding.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit over het rijbewijs. Het besluit bevat een aantal wijzigingen die een Europese richtlijn omzetten in Belgisch recht en moet dus snel in werking treden om een veroordeling van België te vermijden. De wijzigingen omvatten onder andere een nieuwe definitie van 'automatische schakeling', een verlenging van de overgangsbepaling van examenvoertuigen, het aanpassen van de examenstof met 'veiligheid in tunnels', het afschaffen van de verplichte handrem in oefenvoertuigen en het voorbehouden van de rijopleiding tot categorie C voor houders van het rijbewijs categorie B.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt In het kader van het Pegasusplan Antwerpen wijst de Vlaamse Regering de opdracht toe voor de voorbereidende studie van het DBFM-contract voor de ingebruikname van de premetro-as onder de Turnhoutsebaan met stations Opera, Astrid en Drink en de verbinding N116-N12.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de erkenning, registratie en machtiging en de aansluiting, aanvraag en tenlasteneming van de zorgverzekering. Het besluit geeft uitvoering aan nieuwe bepalingen in het wijzigingsdecreet over de zorgverzekering. Die bepalingen gaan over administratieve vereenvoudiging in terminologie, het verlenen van vrijstelling voor de opschorting met verlies van rechten en de automatische opening van rechten voor de Vlaamse zorgverzekering. Daarnaast bevat het besluit een aantal beperkte aanpassingen, zoals onder andere over het afsluiten van het lidmaatschap in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het schrappen van de rechtsgrond van formulieren. Over dit besluit wordt advies gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist een experiment op te zetten voor de toekenning van een persoonsgebonden budget aan bepaalde personen met een handicap. Met dit besluit schept de Vlaamse Regering een experimenteel kader waarin personen met een handicap via de toekenning van een persoonsgebonden budget zorg kunnen inkopen bij diverse zorgaanbieders, of zelf hun ondersteuning kunnen organiseren. Voor het experiment is een budget van 4 miljoen euro voorzien. 200 personen met een handicap worden geselecteerd om deel te nemen aan het experiment. De resultaten van het experiment zullen uitvoering kunnen geven aan het decreet persoonsgebonden budget.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent een gezamenlijke subsidie toe van bijna 400.000 euro aan zes Logo's (vzw Logo Roeselare-Tielt, vzw Logo Waasland, vzw Logo Antwerpen-Noord, vzw Logo Limburgs Gezondheidsoverleg, vzw Logo Pajottenland en vzw Logo Brussel) voor het voeren van een provinciale regie op gebied van rookstopondersteuning in hun werkingsgebied. Elke organisatie ontvangt één zesde van het bedrag.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Gemeenschap financiert negen Vlaamse expertisecentra voor dementie, verspreid over Vlaanderen. Voor een optimale samenwerking is het overkoepelend en coördinerend Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw opgericht. De Vlaamse Gemeenschap sloot hiermee een convenant af. Om alle vooropgestelde doelstellingen te realiseren, verbindt de Vlaamse Gemeenschap zich nu in een addendum bij het convenant tot het betalen van een bijkomende subsidie van 100.000 euro voor het jaar 2008.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de regels volgens dewelke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap de kosten van bijstand door tolken voor doven en slechthorenden ten laste neemt. Door dit besluit krijgen de tolken een netto loonsverhoging van 1 euro per uur vanaf 1 september 2008.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de erkenningsvoorwaarden en subsidienormen voor de voorzieningen van de bijzondere jeugdbijstand. Met de wijziging worden twee nieuwe erkenningscategorieën in het kader van de bijzondere jeugdbijstand ingevoerd, namelijk categorie 8: diensten voor herstelgerichte en constructieve afhandeling, en categorie 9: diensten voor crisishulp aan huis. Beide werkvormen worden al jarenlang projectmatig gefinancierd, hebben hun doelmatigheid bewezen en passen in duidelijke beleidskeuzes om in heel Vlaanderen uit te zetten. Met deze wijziging worden ze ook verankerd in de regelgeving en worden continuïteit en rechtszekerheid gegarandeerd. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit van 18 april 2008 over de toekenning van subsidies van de Vlaamse Gemeenschap voor het jaar 2008 voor de projecten Ondersteuningsteam Allochtonen Bijzondere Jeugdbijstand (OTA BJ). Dat besluit kende subsidies toe voor de periode van 1 januari 2008 tot 31 december 2008 aan vier Vlaamse OTA-projecten. Door de stijgende loonkosten kampt vzw OTA Antwerpen nu echter met een tekort op haar begroting, en vraagt dit bij te passen om geen personeelsleden te moeten ontslaan. De huidige wijziging verhoogt de subsidie van vzw OTA Antwerpen daarom met 10.675 euro, het op de begroting geraamde tekort.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist tot gunning van de overheidsopdrachten voor het leveren van vaccins voor de Vlaamse bevolking vanaf 2009 volgens de modaliteiten beschreven in de gunningsvoorstellen. Tevens hecht ze haar principiële goedkeuring aan het toewijzen van de levering van het difterie-tetanus-acellulair kinkhoest vaccin voor adolescenten, onder voorbehoud van een akkoord met de federale overheid over de medefinanciering van dit vaccin, en te bespreken tijdens de volgende Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde van een Nederlandstalige aanvulling stemt de Vlaamse Regering in met de wijziging van Bijlage II van het koninklijk besluit over de veiligheid van luchtvaartuigen uit derde landen die gebruik maken van Belgische luchthavens. Het besluit beoogt de criteria te wijzigen en te specifiëren voor het uitvoeren van platforminspecties op luchtvaartuigen die ervan verdacht worden niet aan de internationale veiligheidsnormen te voldoen wanneer zij landen op een Belgische luchthaven.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt een besluit goed waardoor een aantal lokale provinciewegen van de provincie Vlaams-Brabant worden ingedeeld bij de gemeentewegen. Meer concreet gaat het om stukken van de provinciewegen N259, N294 en N295.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de erkenning van een financiële crisis en tot versoepeling van de waarborgregeling voor kleine en middelgrote ondernemingen. Zo kunnen kmo's in Vlaanderen bij hun kredietaanvragen een beroep doen op het instrument van de waarborgregeling, dat attractiever wordt gemaakt om het hoofd te bieden aan de onzekere financiële situatie. Ook voor de financiële instellingen wordt het instrument van de waarborgregeling aantrekkelijker gemaakt.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering kent 657.000 euro opleidingssteun toe aan de nv Ateliers Vlassenroot uit Groot-Bijgaarden. Het opleidingsproject richt zich naar alle medewerkers van de nv Ateliers Vlassenroot en bestaat uit 10 programma's, elk voor een specifieke doelgroep in de onderneming.