Gemeente Den Haag

Rondje inburgeren in Den Haag

Wethouder Rabin Baldewsingh (Inburgering en Participatie) heeft 6 november de aftrap gegeven voor de campagne Het nieuwe inburgering is van ons allemaal. Met deze nieuwe campagne wil hij het imago van inburgering verbeteren en meer mensen bewegen een inburgeringscursus te volgen.

In Den Haag wonen ruim 40.000 mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Inburgering geeft mensen de mogelijkheid om actief mee te doen in de Haagse samenleving. Het inburgeren geeft de nieuwe en oude bewoners de kans om zich nog meer thuis te voelen in de stad, zei Baldewsingh.

Haagse Nieuwe
De aftrap van de nieuwe inburgeringscampagne begon met een bijeenkomst in de raadzaal in het stadhuis, waarbij het Inburgeraarskoor Haagse Nieuwe voor de muzikale omlijsting zorgde.
,,De gemeente Den Haag gaat fors inzetten op de nieuwe manier van inburgeren. Behalve het leren van de Nederlandse taal behoort kennis van de Nederlandse taal en meedoen binnen de Haagse samenleving ook uitdrukkelijk tot de inburgering, zei de wethouder.

Participatiebank
De gemeente Den Haag is de eerste gemeente die participatieplekken aanbiedt aan inburgeraars. Deze plekken worden aangeboden door vele tientallen werkgevers uit de onderwijs- en welzijnssector. Op zulke maatschappelijke stageplekken leren mensen de Nederlandse taal, maar leren ook te participeren in de Haagse samenleving.

Vervolgens trok de wethouder in een karavaan op een inburgeringsreis door Den Haag, begeleid door het Haagse duo Sjors & Co. Na een rondleiding op het Binnenhof werd een bezoek gebracht aan taalaanbieder ROC Mondriaan. Daar werd de Digitale Participatiebank officieel in gebruik gesteld.

Baldewsingh: ,,Deze kick-off en de karvaan zijn interessante bijeenkomsten geweest, waarbij zowel de inburgeraars, taalaanbieders, werkgevers en andere betrokken bij de inburgering aan het woord kwamen. We zijn een nieuwe weg ingeslagen: heel Den Haag is betrokken bij de nieuwe inburgering!