Gemeente Den Haag

Raad stemt in met pilot voor gratis OV 65+ Hagenaars van 65 jaar en ouder die een Ooievaarspas hebben, kunnen deze tussen 1 januari 2009 en 1 januari 2010 gebruiken als vervoersbewijs. Tijdens de daluren op werkdagen en in de weekenden mogen zij daarmee gratis gebruik maken van het openbaar vervoer dat binnen het Haaglanden vervoergebied wordt verzorgd door de HTM. Dit besloot de gemeenteraad op donderdag 6 november.

Hoewel het voorstel kon rekenen op de steun van de meerderheid, stelde een aantal fracties vragen over de pilot. Zo wilde de VVD-fractie weten of een dergelijk initiatief echt zou leiden tot minder milieuvervuiling en minder vereenzaming onder ouderen. De Politieke Partij Scheveningen deelde de mening van VVD dat de leeftijdsbepaling van het voorstel (65+) discriminerend is. De andere fracties waren overwegend tevreden met het voorstel. Voor de PvdA-fractie is het een droom die eindelijk in vervulling gaat. Groep Van der Velden vraagt zich af hoe de pilot wordt geëvalueerd. Wethouder Peter Smit zal hier na de zomer van 2009 een voortgangsrapportage voor indienen.

Initiatiefvoorstellen

Den Haag, Hockeystad achter de duinen
Raadslid Bart de Liefde (VVD) kreeg veel lof voor zijn voorstel om Den Haag kandidaat te stellen voor het Wereldkampioenschap hockey in 2014. Zijn voorstel werd aangenomen. De CDA-fractie stelt aan De Liefde voor om ook wethouder Huffnagel (Citymarketing) te betrekken bij de uitvoering. Solidair Nederland en de PvdA-fractie zijn eveneens erg blij met het initiatief en voegen toe dat sport ook de sociale samenhang stimuleert. Wethouder Sander Dekker is erg enthousiast over het voorstel en spreekt de positieve reacties van de Haagse hockeyclubs uit.

Wie de mus niet eert, is de ooievaar niet weerd! PvdA-raadslid Willem Minderhout diende een initiatiefvoorstel in dat door vele fracties als uiterst sympathiek werd bevonden. Minderhout doet suggesties om de mus weer in de stad terug te brengen. Ook dit initiatiefvoorstel werd aangenomen. De GroenLinks-fractie doet aanvullende voorstellen om bijvoorbeeld minder hout te gebruiken en meer heggen. Minderhout benadrukt wel dat de gemeente niet de enige partij is, maar dat alle Hagenaars hieraan kunnen bijdragen om de mus weer terug te brengen.

Ruimte voor kerken op de Binckhorst
Een ontwikkelcombinatie moet aan de behoefte voldoen voor een kerkverzamelgebouw in de Binckhorst, aldus raadslid Wim Pijl (ChristenUnie-SGP) in zijn initiatiefvoorstel. Een aantal fracties, zoals D66, VVD, GroenLinks en Politieke Partij Scheveningen vragen waar het initiatief vandaan moet komen om bij het kerkverzamelgebouw aan te sluiten. De Islam Democraten zijn blij met het voorstel. De wethouder laat weten dat de gemeente in ieder geval de geloofshuizen niet zal uitlokken. Het voorstel werd aangenomen.

Bedrijventerreinen
Raadslid Marjolein de Jong (D66) vindt dat de gemeente behalve aandacht aan woongebieden ook aandacht mag besteden aan bedrijventerreinen. In haar initiatiefvoorstel doet zij suggesties om bedrijventerreinen een impuls te geven. De raad was positief over haar voorstel. De CDA-fractie noemde dit een basis voor toekomstig duurzaamheidsbeleid.

Tot slot
Den Haag krijgt een stichting die werkruimte voor kunstenaars uit de verschillende disciplines realiseert.
In deze raadsvergadering nam D66 raadslid Jan Brink afscheid van de raad. Zijn opvolger Rachid Guernaoui nam voor het eerst deel aan de raadsvergadering.

Een samenvatting van deze raadsvergadering is vanaf maandag 10 november 13.00 uur te zien op Den Haag TV en op politiek.residentie.net. De eerstvolgende raadsvergadering staat gepland op donderdag 27 november 19.30 uur in de raadzaal.