VVD


7-11-2008

Verslag KC-penningsmeesteroverleg

Beknopt verslag van het overleg tussen de penningmeesters van de kamercentrales en de landelijke penningmeester van de VVD, gehouden op woensdag 15 oktober 2008 in Utrecht.

Aanwezig: Ir. J.D. Smit (voorzitter), D. Erwich (bestuursassistent financiën; verslag), F. Monchen (Brabant), J.P.H. Frishert (Rotterdam), J.N. Poppens (Den Haag), D.W.G. Mars (Zuid-Holland Noord), J. Huisman (Dordrecht), P.W.G.F. ten Westeneind (Haarlem), H.D. de Vlaming (Zeeland), Mevr. W. Schoneveld-Woestenenk (Overijssel)

Afwezig, met bericht van verhindering: D.E.P. Dominicus van den Bussche (Groningen), H.A. Kramer (Flevoland), Mevr. A. Bakker (Gelderland), R.E. Vermeulen (Noord-Holland Noord), Mevr. P.C.J. Szabo-Mooren (Limburg) , J.W.F. Laag (Utrecht), J. Taekema (Friesland) , B. Geerts (Drenthe)

Afwezig zonder bericht van verhindering: drs.H. Dijksma (VVD-Bestuurdersvereniging), M.T.A. Kalleveen (Amsterdam)


1. Opening
De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur en heet de aanwezigen van harte welkom. Hij meldt dat er een groot aantal afzeggers is door de herfstvakantie in Regio Zuid.


2. Bespreking van het verslag van 23 april 2008 Het verslag van 23 april 2008 wordt goedgekeurd. Wel is er nog een vraag van Brabant naar de invloed van de beleggingen op het resultaat in 2008. De voorzitter geeft aan dat dit punt zal worden besproken onder agendapunt 4.


3. Penningmeester Roadshow 2008
De voorzitter zegt dat er een aantal bijeenkomsten hebben plaatsgevonden:

Grou (Friesland), Delfzijl (Groningen) en Zoetermeer (Zuid-Holland). De opkomst in Grou was laag, in Delfzijl aangenaam hoog en de combinatie van de KamerCentrales in de provincie Zuid-Holland had ook een goede opkomst.

Zeeland is vervallen, omdat door een bestuurswijziging de voormalig penningmeester druk was met de Waterschapsverkiezingen. Flevoland wilde zich niet voegen bij Drenthe maar liever uitwijken naar andere provincies. Door een lage response uit Drenthe is deze bijeenkomst ook komen te vervallen en zullen een aantal penningmeester zich vervoegen bij Overijssel.

De volgende Roadshows staan inmiddels ook vast: -Utrecht: woensdag 5 november; Witte Dorpshuis, De Bilt

- Overijssel: dinsdag 11 november; Bosgoed, Heeten
- Limburg: donderdag 13 november; De Postkoets, Horn
- Brabant: donderdag 20 november; Druiventros, Berkel-Enschot
- Gelderland: donderdag 27 november; ...


4. Grondslagen van de Jaarrekening
De voorzitter geeft aan dat, in overleg met de accountant, het resultaat over 2008 e.v. anders zal worden gepresenteerd dan gebruikelijk. Dit houdt in dat het ongerealiseerd beleggingsresultaat uit de verlies- en winstrekening zal worden gehaald en rechtstreeks zal worden gecorrigeerd op het eigen vermogen.


5. Begroting 2009
De voorzitter geeft aan dat er een aantal wijzigingen zijn in de opstelling van de begroting:

waar voorheen een aantal van de baten werden toegelicht onder "details van de baten", zijn deze thans in subgroepen zichtbaar onder de hoofdrubriek baten. De aparte weergave van deze details is daarmee vervallen.

een grote verschuiving is zichtbaar in de groep Communicatie & permanente profilering. Een opvallende post hierin is de Permanente Campagne, welke in de komende jaren speerpunt is van het HB-beleid. Daarnaast zijn de verkiezingskosten in deze groep opgenomen, evenals de details van voorlichting.

In de begroting 2009 (en volgende jaren) is steeds een dotatie van EUR 350.000,- aan het verkiezingsfonds begroot. Het tekort aan middelen dat ontstaat na aftrek van alle lasten en de genoemde dotatie resulteert in een taakstellend saldo aan te realiseren inkomsten voor het HB (o.a. giften, doelbijdragen, advertenties, fondsenwerving, sponsoring en deelnemersbijdragen).

Opmerkelijk is dat in het jaar 2009, naast de dotatie aan de verkiezingskas, de kosten voor de Europese verkiezingen geheel uit de exploitatie wordt gefinancierd. Dat heeft uiteraard weer zijn invloed op de hoogte van de taakstellingen voor het HB.

Leiden geeft aan dat het niet consistent is dat de afdelingen, regio's en KC's jaarlijks een toevoeging doen aan hun verkiezingsreserve ten laste van het resultaat voorgaand boekjaar en na verkiezingen een negatief resultaat ten laste van deze reserve onttrekken, terwijl het HoofdBestuur de kosten direct ten laste van het resultaat van het betreffende jaar laten komen.

Davy Erwich: Dit is slechts een verschuiving in presentatietechniek: Ook voor het HoofdBestuur geldt dat zij jaarlijks aan de reserve toevoegen en dat het saldo van dotatie en onttrekking van de reserve jaarlijks resulteert in een dotatie zoals deze in de nieuwe opstelling is te zien.

Rotterdam vraagt in hoeverre de taakstelling voor het HoofdBestuur over 2008 is gehaald.

De voorzitter geeft aan dat dit vooralsnog matig is, maar dat het positieve effect van de nieuwe Landelijke Voorzitter en nieuwe fondsenwervingsplannen in de komende tijd steeds meer merkbaar zullen zijn.

Brabant geeft aan dat het misschien een idee is om de permanente campagne in een aparte rechtspersoon te organiseren. Daarnaast vraagt hij wat er gebeurd met een niet behaalde taakstelling.

Zeeland reageert hierop dat er dan niet in het budget van de permanente campagne kan worden gesneden.

De voorzitter geeft aan dat het HoofdBestuur een aantal speerpunten heeft (waaronder permanente campagne) en dat hier niet in gesneden wordt, maar dat het voornemen is om achterblijven in taakstelling ten laste te laten komen van andere posten uit de begroting.

Dordrecht vraagt hoe het zit met de ledenwerfbonus.

De voorzitter geeft aan dat deze gehandhaafd blijft voor wat het prijzengeld voor de afdelingen betreft, die het hoogste aantal netto nieuwe leden heeft (prijzen voor absolute groei en prijzen voor relatieve groei). Voorts zal de permanente campagne hopelijk mede leiden tot meer leden.

Dordrecht vraagt waarom de bijdrage van het HoofdBestuur aan de KamerCentrales voor Idee&Debat is geschrapt.

De voorzitter geeft aan dat dit onderwerp weliswaar niet binnen zijn portefeuille valt, maar dat aanvullend ook de voorzittersdag en de flitscongressen zijn geschrapt, om reden van het nieuwe beleid waarbij de focus voor de komende jaren zal liggen op de verkiezingen.

Leiden geeft aan dat de bijdrage voor Idee&Debat zogenaamd geoormerkt kapitaal is, dat blijft staan voor die specifieke kosten. En dat Leiden net als Rotterdam veel I&D uitgaven heeft.

Brabant zegt dat het schrappen van de bijdrage wel dient te worden gecommuniceerd aan alle KamerCentrales.

De voorzitter geeft aan dat dit al eerder in het HB-KC is besproken en aangekondigd.

Brabant vraagt waarom het bedrag voor ledenwerving en ledenbehoud lager is.

De voorzitter geeft aan dat er een verschil in focus is tussen de 37.000 leden en de 1,2 miljoen kiezers, waarbij deze laatste (via permanente campagne) meer aandacht krijgen.

Rotterdam geeft aan dat een aantal posten ondergeschikt zullen zijn aan de speerpunten.

Dordrecht vraagt waarom de kosten voor Liber zijn gedaald.

De voorzitter geeft aan dat dit het positieve effect is van de combinatie van mailings.

Brabant vraagt waarom de kosten voor de ledenadministratie veel lager zijn.

Dit komt doordat er in het voorgaande jaar kosten zijn gemaakt voor het nieuwe ledenadministratiesysteem en het extranet MijnVVD. En op deze post hebben de bijdragen verzonden accepten ook invloed.

Brabant vraagt naar een prognose afrekening 2008, omdat het voorschot lager was dan verwacht.

Den Haag vraagt hoe de post onvoorzien tot stand komt.

De voorzitter geeft aan dat het eerder gebruikelijk was om dit een percentage van de te verwachten kosten te laten zijn, maar dat in deze begroting is gekozen voor een vast bedrag.

De voorzitter licht toe dat de kosten van het Algemeen Secretariaat ook niet eenduidig mogen worden geïnterpreteerd, aangezien het secretariaat ook voor opbrengsten zorgt onder andere door het voeren van de administratie voor de VBV, Matra en de TK-fractie.

Leiden geeft aan dat de besproken punten een koppeling zijn tussen de toelichting op de begroting en het jaarplan HB.

Rotterdam vraagt naar de prognose van het aantal leden.

DE: op het moment 37.000 inclusief wanbetalers.


6. Meerjarenbegroting 2009 - 2011
Haarlem merkt op dat er in de meerjarenbegroting nog geen rekening is gehouden met eventuele wijzigingen als gevolg van de nieuwe Wet Subsidiering Politieke Partijen. De voorzitter bevestigt dit.

Brabant geeft het aanvullende commentaar dat Ter Horst de subsidie wil beperken.

De voorzitter geeft aan dat de Landelijke Voorzitter van de VVD in gesprek is geweest met voorzitters van andere politieke partijen en dat de randvoorwaarden van de nieuwe wet nog niet vast staan.

Rotterdam geeft haar mening dat het niet correct zou zijn om de subsidie te verlagen en daarnaast ook de toegestane hoogte van particuliere bijdragen te verlagen.


7. Afhandeling Wanbetalers
De voorzitter geeft aan dat dit punt is aangehaald tijdens de ALV in Noordwijkerhout.

Haarlem geeft aan dat het risico van wanbetalers thans bij de afdelingen ligt.

Leiden geeft aan dat de laatste contributie-afrekening wordt ontvangen voordat wanbetalers worden afgevoerd.

Rotterdam geeft aan dat het onderwerp incasso minder relevant is indien de afdelings-penningmeesters zich wat actiever zouden opstellen.

De voorzitter geeft aan dat het teveel betaalde ten goede komt aan de afdeling en dat het te weinig betaalde ten laste van de afdeling komt. Daarnaast stelt hij voor om een incasso-procedure dit jaar in te voeren waar afdelingen facultatief aan mee kunnen doen. Zij voorkomen zo de extra lasten van wanbetalers. Er zal aan de afdelingen een voorstel gezonden worden.


8. Volgende vergadering
Binnen het traject van het jaarrapport dient de volgende vergadering plaats te vinden medio april.

DE: De volgende vergadering vindt plaats op: woensdag 22 april 2009.


9. Rondvraag
Overijssel vraagt naar de voorwaarden van de organisatie van afdelingen in een Regio-verband.

De voorzitter geeft aan dat het gaat om een vrijwillig samenwerkingsverband met het recht op een deel van de contributie-afdracht. Niet te verwarren met een onder-centrale.

Dordrecht geeft aan dat er weinig communicatie is omtrent de waterschapsverkiezingen.

Aanvullende vraagt Leiden naar een evaluatie van de waterschapsverkiezingen.

De voorzitter zegt dat dit zal worden doorgegeven aan de afdeling communicatie.

De voorzitter dankt iedereen hartelijk voor zijn of haar inbreng en sluit de vergadering om 21.25 uur.