Provincie Noord-Holland

Anna's Hoeve zorgvuldig gesaneerd

7-11-2008

De eerste fase van het omvangrijke saneringsproject Plan Annas Hoeve is afgerond. Voor de zorgvuldige wijze waarop tijdens de werkzaamheden is omgegaan met de natuur is veel waardering.

Dat bleek afgelopen woensdag bij een bijeenkomst tussen de samenwerkende partners in dit project. Uitgangspunt voor de saneringswerkzaamheden was: zo min mogelijk schade aan het oorspronkelijke landschap en zo groot mogelijke kansen voor ecologisch herstel. Daarnaast heeft uitgebreid geologisch onderzoek diverse interessante aardkundige vondsten opgeleverd.

Achtergrond

Het gebied Annas Hoeve is een natuurrijk gebied. Helaas was op een aantal plaatsen de grond en bodem van een aantal vijvers en meren zo vervuild dat deze moesten worden gesaneerd. De provincie Noord-Holland, de gemeenten Hilversum en Laren en het Goois Natuurreservaat hebben de saneringen gezamenlijk opgepakt onder de vlag Plan Annas Hoeve. Inmiddels zijn de stadsvijvers, de vijvers van Annas Hoeve en de Laarder Wasmeren gebaggerd en het slib in depot gezet. Hiermee is de eerste fase nu afgerond.

Vondsten

Uitgebreid geologisch onderzoek op locatie heeft diverse sporen opgeleverd, waaronder aanwijzingen die te herleiden zijn tot de ijzertijd, maar ook karrensporen uit de 14e of 15e eeuw. Daarnaast is de laag van Usselo aangetroffen in Annas Hoeve. De laag van Usselo is een houtskoolbevattende zandlaag die ongeveer 12.000 jaar oud is en in heel Noordwest-Europa is aangetroffen, maar in Nederland nog fraai intact is. Over de oorzaak van de laag zijn wetenschappers het nog niet eens, behalve dat Noordwest-Europa in deze periode in de brand heeft gestaan.

Nieuwsredactie